Planta si parazitul. Sau invers

Planta si parazitul. Sau invers

0 229

Relatiile care tin impreuna lumea politica romaneasca, facand-o sa para coerenta si bine inchegata, sunt un exemplu frumos de coabitare. In lumea vegetala, formele de viata practicate in politichie ar putea fi numite la rigoare parazitism de ultima speta. Cea in care gazda si parazitul nici nu se mai disting unul de celalalt, atat sunt de strans imbratisati. Nu doar lichenul se hraneste din seva organismului care l-a acceptat pe langa el, dar acesta din urma, desi adus in ipostaza de vegetala vlaguita, pare recunoscator invadatorului pentru ca-l sleieste de puteri.


O simbioza asemanatoare unei astfel relatii consumate in regnul vegetal, petrecuta insa in lumea politica, este relatia de interdependenta PSD-PNL. Nimeni n-ar putea spune cu exactitate care anume din cele doua parti a devenit hrana pentru cealalta. Dar pare evident ca orice incercare de a le desparti risca sa pericliteze grav convietuirea.


PSD si PNL sunt doi siamezi inlantuiti, la vederea carora nici cele mai experimentate echipe de analisti politici n-ar risca o operatie de dezlipire. PNL, in forma lui guvernamentala, are nevoie ca de aer de carteala surda a liderilor PSD. Scremetele patetice de a incorda muschiul flasc al motiunii de cenzura, in loc sa fie o amenintare serioasa la adresa guvernantilor, dau paradoxal vigoare membrilor Cabinetului Tariceanu. Pesedistii? au ajuns in situatia jalnica de a anunta deunazi cu mandrie ca au ispravit de redactat testul motiunii, dupa luni de zile de incruntari aprige. Eforturile lor ridicole intretin tonusul guvernantilor, care se delecteaza cu degringolada din randurile PSD, un argument permanent ca nu sunt ei cei mai neispraviti si mai neizbutiti din politica romaneasca.


De partea cealalta, orbecaiala de amatori cu care Cabinetul condus de Tariceanu merge pe holurile Palatului Victoria, sunt mana cereasca pentru partidul lui Geoana. Penelismul gaunos si neprofesionist de la guvernare sunt un prilej de care pesedistii se agata cu disperarea inecatului pentru a se preface ca nu vad dezastrul din ograda proprie.


Dincolo de orice banuiala de apropiere doctrinara sau de infratire conjuncturala, PNL-PSD sunt un ghiveci politic, o glastra cu o floare de plastic pe care s-a cocotat un parazit la fel de artificial.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.