Proiectul ,,Siveco” – 6 milioane de lei pentru vorbe! Primarul din Săcele...

Proiectul ,,Siveco” – 6 milioane de lei pentru vorbe! Primarul din Săcele dă vina pe Consiliul Judeţean. ,,Responsabil” Veştea dă vina pe… Căncescu!


Primarul municipiului Săcele a amintit in ceea ce priveşte Registrul Agricol, că acesta a fost realizat printr-un proiect european, în valoare totală de 6.530.332 lei, accesat de Consiliul Judeţean Braşov în anul 2013. Acesta a spus că proiectul prevedea implementarea unui registru agricol electronic în 15 unităţi administrativ-teritoriale.

Programul SIVECO este un proiect încheiat în data de 30.05.2013, între CJ Brașov și cinsprezece UAT-uri din județ, printre care și Municipiul Săcele, care a avut ca obiect implementarea proiectului ,,Achiziționarea unui sistem informatic integrat, destinat gestiunii Registrului Agricol în format electronic la nivelul județului Brașov, pentru un număr de 15 UAT-uri în parteneriat cu Consiliul Județean Brașov”. Pe lângă Săcele, în proiect au mai fost prinse și localitățile: Apaţa, Augustin, Bod, Caţa, Feldioara, Fundata, Ghimbav, Jibert, Măieruş, Predeal, Rupea, Teliu, Zărneşti.

Registrul agricol electronic – intenţii bune&eşec garantat
În urma procedurii de achiziție publică în data de 20.01.2015 s-a semnat contractul cu SIVECO România pentru o durată de 69 de luni. Apoi în data de 30.12.2015 între Municipiul Săcele și UAT Jud Brașov s-a semnat un contract de comodat având ca obiect darea în folosință a bunurilor necesare derulării proiectului.
Programul realizat din fonduri europene nu a funcționat însă niciodată la Săcele, și de altfel în nici unul din UAT-urile din județ. Prin urmare, s-a hotărât sistarea achitării facturilor către UAT Jud Brașov și s-a solicitat retragerea Municipiului Săcele din parteneriat.

Acordul de parteneriat între Consiliul Judeţean Braşov şi cele cinsprezece primării a fost semnat în 30 mai şi este valabil până la data de 31 decembrie 2020. Pentru implementarea acestui proiect, în 20 ianuarie 2015, Consiliul Judeţean Braşov a semnat un contract cu firma Siveco, durata acestuia fiind de 69 de luni.

Inteții frumoase… dar NU funcționează!
În 30 decembrie 2015, municipiul Săcele şi Consiliul Judeţean Braşov au semnat un contract de comodat având ca obiect darea în folosinţă a bunurilor necesare implementării proiectului. „De la acea dată, apoi pe parcursul anilor 2016, 2017 şi 2018, municipiul Săcele a comunicat Consiliului Judeţean Braşov că programul informatic este nefuncţional, fiind imposibil de utilizat. De altfel, în 29 octombrie 2018 am constituit o comisie de monitorizare a implementării proiectului, care a constatat că programul nu a fost funcţional nici un moment, că nu au fost realizate teste asupra tuturor componentelor livrate conform instrucţiunilor de instalare şi folosire, dar şi că între furnizor şi beneficiar nu a fost semnat nici un acord de instalare. De asemenea, comisia a constatat că nu există un grafic de mentenanţă, nu a fost asigurată instruirea personalului în privinţa programului şi nu a putut fi preluată baza de date a Primăriei, din moment ce programul era nefuncţional”, a precizat primarul din Săcele Virgil Popa.
În aceste condiţii, Virgil Popa a precizat că în 8 ianuarie 2019, Primăria Săcele a transmis o adresă către Consiliul Judeţean Braşov, prin care a anunţat intenţia de retragere din acest parteneriat.
„Consiliul Judeţean Braşov ne-a comunicat că acordul încheiat nu permite retragerea membrilor, astfel că nu se poate accepta solicitarea. În 9 mai 2019, Municipiul Săcele a emis o nouă adresă prin care a solicitat retragerea din parteneriat, având în vedere că liderul de proiect nu şi-a executat propriile obligaţii contractuale”, a mai spus primarul.

Colaborare fructuoasă pentru… instanţe!
În aceste condiţii, Popa a precizat că pentru a obţine retragerea din parteneriat, Municipiul Săcele a deschis o acţiune în instanţă. „În luna decembrie 2020 ar trebui să semnăm că proiectul funcţionează. Eu nu îmi asum decizia asta. De altfel, am discutat şi cu ceilalţi primari şi toţi au spus că nu funcţionează. Din punctul meu de vedere, acest proiect a avut la bază intenţii bune, dar, în realitate, a fost un eşec”, a explicat primarul.
Pe de altă parte, edilul consideră că implementarea acestui proiect nu era necesară la Săcele, având în vedere că primăria are de mulţi ani un soft care funcţionează fără probleme şi este actualizat periodic.

Responsabilul Veştea dă vina pe… Căncescu
Pentru că nu a făcut nici el nimic eferitor la „proiectul Siveco”, cum l-a denumit Virgil Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a ţinut însă să precizeze că a fost implementat înainte ca el să preia conducerea administraţiei judeţene. „Consiliul Judeţean Braşov, împreună cu toate unităţile teritorial administrative au responsabilitatea implementării acestui proiect. El este într-o monitorizare continuă. Am sesizat toate aceste aspecte. Sistemul a fost implementat împreună cu primăriile, în funcţie de nevoile acestora. Toate cele 15 primării au fost parte în acest proiect în momentul în care s-a implementat”, a declarat Adrian Veştea. Întrebat dacă investiţia se justifică, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov a declarat că „a fost un proiect cu bani europeni. Consiliul Judeţean l-a implementat împreună cu celelalte unităţi administrativ teritoriale. Referitor la eficienţă, cred că sunt responsabili cu toţii. Reprezentanţii primăriilor au participat la recepţii, au primit echipamente, au primit programele informatice de care au avut nevoie (…) Vina cred că poate fi evaluată şi împărţită între cei care vor avea această responsabilitate”, a declarat Veştea.
Iulian Rinder

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.