Autostrada – doua benzi si trei carari

Autostrada – doua benzi si trei carari

0 246

Gata, e oficial! Drumurile premierului si ale primului ministru se separa definitiv. De ieri, de cand au demarat lucrarile la faimoasa autostrada Bucuresti-Brasov, despartirea dintre cei doi a intrat in faza asfaltica. Este clar pentru toata lumea ca noul tronson al controversatei autostrazi „Transilvania”, la care grupul Bechtel mosmondeste de prin 2004 si nu da semne ca o va finaliza inainte de 2017, este o lucrare de casa, pe care presedintele Basescu si-a pus amprenta, asa cum starurile de la Hollywood isi imortalizeaza forma palmelor pe celebrul Walk of Fame din inima cinematografiei americane. Grupul de firme ales pentru realizarea lucrarilor s-a nascut din indemnul patriotic protectionist „Dati o sansa firmelor romanesti!”, lansat de la Cotroceni.


Iar Dumnezeul temporar al Transporturilor, Radu Berceanu, a dat. Consortiul de patru firme romanesti, Pa&Co Holding, Euroconstruct Trading, UMB Spedition si Comaxa SRL, care au castigat licitatia pentru tronsonul Bucuresti-Ploiesti sunt foarte apropiate fostei, dar mai ales actualei puteri si abonate de multisor la adjudecarea de contracte grase cu statul roman. La Moara Vlasiei, unde s-a dat startul lucrarile, se macina faina intereselor unor indivizi din anturajul prezidential, pentru care seful statului a intervenit deja de mai multe ori.


Ce mai conteaza! Bine ca a inceput constructia celor 173,3 kilometri, impartiti in cinci sectiuni, cu cate doua benzi pe sens si o latime de pana la 26 de metri in zonele de ses, ce va traversa teritoriile a trei judete, inclusiv cel al municipiului Bucuresti. Nu inteleg, insa, de ce naiba se fac doar doua benzi, pentru o autostrada pe care o asteapta atata amar de soferi, si care se presupune ca va prelua aproape in intregime traficul infernal pe deja abuzata conexiune stradala clasica ce leaga Brasovul de Capitala? Ce va face Traian Basescu, in calitate de patron spiritual al lucrarii, cand va pofti sa se intoarca in Bucuresti dupa o agapa la sosea, intr-unul din stabilimentele Golden Blitz, pe care constructorul le va amplasa cu siguranta pe marginea carosabilului? Daca nu i-au rezervat deja o derivatie speciala, paralela cu soseaua, nu-nteleg cum cele doua benzi ale autostrazii vor prelua cele trei carari ale presedintelui.


Praful starnit din autobasculantele ambalate special pentru inspectia ministrului Berceanu pe santierul proaspat animat ascund un amanunt mai putin vizibil, peste care se va turna in curand covor asfaltic. Aidoma cazului cu votul uninominal, pe care Traian Basescu il sustine acum frenetic desi nu i se paruse deloc o solutie fezabila cu ceva vreme in urma, ideea unei conexiuni rapide si sigure intre orasele Transilvaniei, pornind din Bucuresti spre Ungaria, era sufocata atunci chiar de catre cel care i-a dat acum girul prezidential. Ideea unei autostrazi care sa lege Romania de centrul Europei, prin Budapesta, chiar pe traseul pe care se lucreaza astazi, a apartinut Guvernului Ciorbea. Din cauza conflictului din cadrul coalitiei de guvernamant, dintre PNTCD si PD, reprezentat de Traian Basescu, pe atunci ministru al Transporturilor, proiectul se pierdea prin sertare, asteptand vremuri mai bune.


Iata ca vremurile au venit si Romania are ocazia sa-si sporeasca nenorocita de zestre de autostrada, care numara niste amarati de 226 de kilometri, cu o suta mai putin decat are o tara ceva mai trista precum Bulgaria. Chiar si la finalizarea lucrarilor, cand autostrada Transilvania va numara 415 km, ar mai fi mult pana departe; ambitiile noastre francofone de veacuri – care il oripileaza oricum pe presedinte – nu ne vor fi de nici un folos pentru a ajunge din urma Franta, sa zicem, cu cei 10.000 de km de autostrada din Hexagon. Unde? va fi data in folosinta la vara o noua linie ferata TGV, ce va lega Parisul de Strasborg in doar 2 ore si 20 de minute, cu o viteza de peste 300 km/h.


Era clar ca premierul nu putea sa atipeasca in zgomotul infernal al muncii la autostrada, asa ca va produce si el ceva in materie de drumuri. Unele si mai europene decat cele patronate de presedinte: Tariceanu ticluieste un proiect de lege prin care sa se desemneze pe sine drept unic reprezentant al Romaniei in relatia cu Uniunea Europeana, unde mergea pana acum de mana cu presedintele.


In felul acesta, Tariceanu vrea sa fie singurul cetatean al Romaniei care va ajunge in Europa fara sa plateasca taxa Basescu-Berceanu de autostrada, care se anunta deja de vreo cinci euro pe suta de km.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.