Liberalii si Opozitia vor puteri limitate pentru presedinte

Liberalii si Opozitia vor puteri limitate pentru presedinte

0 282

Zece parlamentari PNL, PSD, PC si PRM intentioneaza sa modifice legea referendumului, restrictionand dreptul presedintelui de a organiza acest tip de consultare a cetatenilor si simplificand modalitatea de demitere a sefului statului.


Ei au depus in acest sens, la Senat, un proiect de lege, al patrulea pe aceasta tema existent in legislativ. Acesta prevede clar ca presedintele nu poate convoca referendum daca este declansata deja procedura de revizuire a Constitutiei sau cea de suspendare a sefului statului. Noul proiect mai stabileste ca presedintele este demis cu majoritatea voturilor exprimate de cei prezenti la referendum. Adica, mult mai usor decat prevad reglementarile in vigoare, reglementari care spun ca seful statului poate fi demis cu jumatate plus unu din numarul total de alegatori inregistrati in Romania.


O alta noutate o reprezinta si faptul ca presedintele nu mai este cel care fixeaza, prin decret, data referendumului, ci Guvernul. E adevarat dupa ce Parlamentul adopta, cu majoritatea senatorilor si deputatilor, o hotarare prin care isi exprima punctul de vedere fata de aceasta problema.


Democratii au anuntat ca vor contesta proiectul la Curtea Constitutionala daca acesta va trece de votul senatorilor, precizand ca acest demers demonstreaza apropierea PNL de PSD si o noua incercare de a facilita suspendarea presedintelui.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.