Anasonul stelat(Illicium verum)

Anasonul stelat(Illicium verum)

0 314

Este un arbust cultivat in China si Japonia, ale carui frunze, flori, tulpina si fructe raspandesc un miros aromatic. Este un arbust vesnic verde, cu fructele alcatuite din 6-8 folicule lemnoase dispuse in forma de stea. Florile cresc solitare si sunt verzui sau alb-galbui. Diametrul lor este de 8-11 mm, iar inaltimea de 5-7 mm. Semintele se gasesc in interiorul unei capsule de forma lenticulara lucioasa, colorata in brun deschis.


Arborele poate trai pana la 80 de ani, dar fructele lui sunt folosite doar in primii zece ani de viata.



  1. Parti utile:-Fructele in forma de stea sunt culese chiar inainte de coacere, fiind inca verzi. Dupa uscare capata culoarea maro-roscata.

  2. Utilizari madicinale:

????????? Probleme digestive si intestinale


????????? In doze mici stimuleaza apetitul


????????? Ajuta digestia si eliminarea gazelor


????????? Stimuleaza secretia lactata si usureaza travaliu


????????? Inca din cele mai vechi timpuri se spunea despre anason ca vindeca deochiul.


????????? Indeparteaza cosmarurile daca, inainte de a adormi, este pus sub perna.


????????? Poate vindeca muscaturile de sobolani si soareci.


????????? Pescarii aveau si ei un fel de mit legat de anason: se spunea ca le va creste norocul daca vor adauga in momeala ulei extras din anason.


????????? Creste libidoul la femei si la barbati



  1. Preparate:

????????? Infuzie– puneti o lingurita de fructe uscate la o cana de apa clocotita si lasati sa infuzeze timp de 10 minute, strecurati si beti 2 cani pe zi inainte de mese.- pentru tratarea problemelor digestive.


????????? Condiment– cel mai cunoscut si apreciat in China este amestecul de cinci condimente: anason stelat, cuisoare, fenicul, scortisoara si ardei iute. Acestea se amesteca de obicei in proportii egale. Amestecul de cinci condimente poate fi amestecat cu pasta de oua si amidon cu care se ung carnea si legumele pentru a li se pastra prospetimea. Acesta este deosebit de bun pentru mancarurile inabusite, sau se poate adauga la marinate, pentru carnea care urmeaza sa fie prajita Anasonul stelat este foarte putin utilizat in zonele din afara Chinei.


????????? In Thailanda se foloseste la tocanite sau pentru a aromatiza ceaiul cu gheata.


????????? In nordul Vietnamului supele de vita se condimenteaza cu anasonul stelat


????????? Intrebuintarea principala a anasonului este aceea de a da aroma bauturilor pe baza de anason. Iata cateva exemple: raki (Turcia), uzo (Grecia).


????????? Turistii petrecareti pot gasi in raki si ouzo un medicament bun pentru mahmureala: se umple cu gheata, dis-de-dimineata, un pahar inalt, peste care se toarna bautura, pana se umple paharul. Prima inghititura e un soc, dupa care totul se dilueaza accelerat. In timpul zilei, daca doriti sa respectati traditia, se bea raki dintr-un pahar, cu apa in alt pahar.


????????? O bautura similara din zona din cornul Africii (Siria si Liban), este Arak-ul



COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.