1 bucata Revolutie = 5-6 Revelioane

1 bucata Revolutie = 5-6 Revelioane

0 214

Cred ca Traian Basescu, luat cu intrigile de partid si de stat si cu momirea opozitiei la asaltul Guvernului, pentru a o abandona apoi pe trotuarul din fata institutie, uitase de intalnirea cu poporul. Cea pe care o fixase singur, cu ocazia referendumului de la sfarsitul lunii mai, care in reconfirma drept presedinte ales al Romaniei. O data la trei luni, cum suna atunci promisiunea prezidentiala, seful statului urma sa se vada cu masele de electori, sa vorbeasca despre starea natiunii si alte nimicuri din viata plicticoasa a patriei.


Noroc cu moderatorul unei emisiuni de la TVR, care i-a adus aminte de fagaduiala facuta populatiei, ca ramaneau oamenii in piata stingheri si neintalniti cu primul om din stat.


Cam mare diferenta dintre emulatia de atunci, cand Traian Basescu chiar interpretase convingator rolul de victima victorioasa a masinatiunilor masinii de vot a celor 322 de parlamentari care-l suspendasera, si prestatia de sambata seara. Apelul adresat bucurestenilor care se inghesuiau atunci in Piata Universitatii avusese mult mai mult miez decat frazaria rostita sambata, de amorul spectacolului.


Si contextul era diferit: Basescu venea atunci dintr-o inclestare in care avusese grija sa pozeze drept sinistrat al seismului provocat de Parlament chiar sub fotoliul de la Cotroceni. Acum nu se afla prins in vreo tranta electorala cu sistemul ticalosit, pe care il cam lasat sa-si traga rasuflarea de ceva vreme incoace.


Raportul catre tara, asa cum singur isi intitulase in mai discursul ce urma sa-l adreseze natiunii din trei in trei luni, s-a dizolvat in cateva propozitii patetice despre unitate, consens, istoria care ne-a dezbinat, blablabla.


La atata diferente, se cuvenea si-o asemanare. Daca la intalnirea din mai presedintele era foarte incrancenat pe o anume balustrada din arhitectura Parlamentului, peste care i-ar fi placut sa-i pravaleasca pe cei 322 de potrivnici, sambata i-a casunat pe gardurile montate de jandarmi in zona pentru a prezerva traficul si a impiedica incidentele. Balustrada i se paruse atunci o stacheta foarte utila pentru a proba conditia fizica a parlamentarilor care il urasc. Acum, parea convins ca gardurile sunt cele care ii impiedica pe romani sa se uneasca si sa se uneasca.


Diferenta dintre cele doua atitudini se traduce simplu prin distanta ce separa o cursa de primavara 5000 m cu balustrada si un sprint de toamna de 100 m garduri.


N-a fost, insa, cea mai reusita manifestare prezidentiala. Traian Basescu a batut sambata un alt fel de record. De calcul. Rod al unei matematici strambe si subiective, presedintele a izbutit o echivalare care o sa-i irite pe multi. Ca sa suplineasca cumva lipsa domniei sale din Piata Universitatii in 1989, cand romanii erau ocupati cu Revolutia, Basescu le-a reamintit simpatizantilor de ieri de Revelioanele petrecute impreuna in Piata de cativa ani incoace.


In acest fel, am aflat si noi care este valoarea indexata de piata a unei rasturnari de regim: una bucata Revolutia = 5, maximum 6 Revelioane.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.