Doi morti in Parlament: motiunea si unghiul de filmare

Doi morti in Parlament: motiunea si unghiul de filmare

0 229

Guvernul de „larga respiratie nationala” pe care-l pregatea presedintele Traian Basescu mai asteapta la rand. Pe masa de interventie se gaseste motiunea de cenzura initiata de PSD, careia pedistii si pesedestii incearca acum sa-i faca respiratie gura la gura ca s-o readuca in simtiri. Procedeul bouchon la bouchon urmeaza astfel unei alte proceduri, aplicate in draci in ultima luna pe holurile Parlamentului sau in separeurile politicii, in cursul careia s-a negociat soptit, bouchon a l’oreille, debarcarea guvernului Tariceanu II.


Votul de ieri din Parlament este rusinos si ingrijorator in acelasi timp. Rusinos pentru ca esecul negocierilor dintre formatiunile politice care compun Opozitia au consolidat prin neputinta unul dintre cele mai neperformante guverne de pana acum. Si ingrijorator, chiar foarte ingrijorator pentru un anume gen de practici tinute la mare cinste in politica romaneasca. Daca nici intalnirile de taina prelungite pana la ceasuri tarzii din noapte nu mai dau rezultate, ce dracu se va alege despre tehnica negocierii politice in Romania?


Daca nici Hrebenciucul rozaliu al PSD, maestrul de sforarii si combinatorul nr. 1 al Romaniei politice, n-a reusit sa-si convinga partenerii de discutii de utilitatea trecerii motiunii, se cheama ca culisele si-au pierdut definitiv prestigiul.


In plus, s-a stricat teribil piata ofertelor si recompenselor pentru un vot corect. E normal ca parlamentarii sa fie debusolati dupa numaratoarea de ieri. Cat sa mai valoreze un vot, daca nici promisiunile de ordonante cu dedicatie si alte facilitati guvernamentale n-au fost suficiente sa cumpere prestatia pesedistilor lui Geoana?


Intr-o altfel de tara, rezultatul de ieri ar fi putut fi o dovada de cinste si incoruptibilitate. Nu e cazul in Romania, unde votul de ieri are alte semnificatii. Fie parlamentarii sunt suficient de imbuibati ca sa mai poata fi momiti cu castiguri iluzorii, fie s-au perfectionat teribil si metodele de votare. Cativa dintre grangurii PSD, printre care Ion Iliescu si Adrian Paunescu, s-au comportat in fata urnelor ca niste spargatori de duzina patrunsi prin efractie intr-un magazin oarecare. Cei doi au votat cu spatele la sala si, implicit, la camera de luat vederi instalata sa asigure transparenta votului.


Prestatia catorva parlamentari din opozitie confirma inca o data o regula de aur pe piata gainariilor. Marii interlopi ai politicii sau minusculii hoti de alimentare se conduc dupa acelasi pont: inainte sa-ti bagi pana la cot mainile in urne sau in galantare, asigura-te ca esti in unghiul mort al camerei de filmat.


De-aici si mirosul puternic de cadavru degajat ieri de motiunea de cenzura.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.