Si tu Geoana, fiul meu?

Si tu Geoana, fiul meu?

0 248


Stafful pesedist se intruneste astazi la Brasov, spre a discuta situatia de dupa motiune, care a devenit atat de importanta in acest partid, incat este un fel de Anno Domini. Nimic nu mai este ca inainte. Sau n-ar trebui sa mai fie si nu ma refer aici la indepartarea cuiva din partid. Nu CINEVA trebuie sa plece, CEVA trebuie sa se termine: dictatura de partid mascata sub forma „disciplinei de partid”.


La un moment dat pare extrem de firesc sa-ti acordezi gandurile, ideile, vointa dupa bagheta dirijorului –alias liderul partidului. Fiecare membru, intrat in partid pe baza proprie-i optiuni, nu dus de CIA, Mossad, KGB ori inscris cu japca de activisti platiti, isi doreste putere pentru partidul sau, isi doreste succesul partidului in orice actiune si poate fi dispus sa aiba un comportament militaros, cand conteaza mai putin ce gandesti cat sa executi un ordin. Doar ca acest comportament este pagubos. Liderii isi fac de cap, membrii devin o amarata de masa de manevra, iar doctrina o legenda, inlocuita in timp cu faca-se voia? liderului atat la baza cat si la varf, fie impartia lui, sfinteasca-se numele lui, in vecii vecilor, amin. In numele SAU ?trebuie savarsite jertfe pe altarul partidului, trebuie aduse ofrande ( a se citi procente!!!, da, este un a propos) ?si trebuie sa crezi fara sa cercetezi (asta cu cercetarea e traba DNA).


Cand toate astea se intampla intr-un partid social si democrat si de mase pe deasupra e bai mare. Pai cum pot gandi masele la unison, exceptand o transa colectiva? Se spune ca daca doi oameni gandesc intotdeauna la fel, unul din ei in plus. Urmand rationamentul, daca toti membrii gandesc intotdeauna la fel cu liderul, nu sunt oare in plus? Nu cumva este normal ca la un moment dat, unii sa aiba pareri diferite? Nu cumva Constitutia garanteaza exprimarea lor? Nu cumva parlamentarii unui partid, in parlament reprezinta poporul si voteaza cum le spune constiinta ca este mai bine pentru popor? Si fiindca veni vorba, este normal sa excluzi din partid, asa cum vrea Geoana, 20 de parlamentari, fiindca intr-o privinta n-au fost de acord cu Sfintia Sa Liderul?


As zice ca mai degraba e bine ca cei 20 de parlamentari social-democrati si-au exprimat opinia, sunt sigura ca cel putin inca 20 au aceeasi opinie dar n-au avut curajul sa o exprime pentru a nu fi afuristi de Prea Nefericitul caruia nu i-a iesit pasenta (de o pasenta era vorba, nu de un ideal). La un moment dat vor izbucni si cei care acum au mai adaugat o picatura in paharul nemultumirii. Pana cand? Pana ramane Geoana singur si neinteles ca Luceafarul? Ca sa nu ma lungesc: oamenii trebuie lasati sa vorbeasca, sa aiba opinii, sa aiba constiinta. Mereu cineva va gandi, intr-o problema, altfel decat liderul. Este spre binele acestuia din urma sa fie asa si ca punctul de vedere sa fie expus (vezi cazul Ceausescu)!


Problema este atunci cand un membru de partid are MEREU alta opinie decat restul lumii. Atunci putem spune ca a gresit partidul. Si in aceste conditii, daca este de buna credinta, trebuie sa plece el, nu sa fie alungat!


Daca ar fi sa ne referim la executia lui Iliescu, s-ar pune intrebarea: a gresit el partidul? Cu siguranta ca nu, dar a gresit mosind structura si lasand lucrurile sa deraieze de la democratie. Acum este momentul sa vedem daca va avea soarta lui Caesar si daca sedinta de azi se va termina cu un dureros “Si tu Geoana, fiul meu?”.


?


Bianca Sorescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.