Limbarita buna versus tacere complice

Limbarita buna versus tacere complice

0 404

Presedintele Traian Basescu a fost invitat la o inaugurare de clinica spitaliceasca pe la Timisoara, unde a absolvit un curs de resuscitare. Asa de grava sa fie, deci, situatia tarii, incat intaiul om din stat se instruieste in aplicarea primelor masuri pentru a ne aduce in simtiri? Credeam ca ne ajunge o frectionare-doua mai energice ca sa ne repuna sangele in circulatie in pragul iernii. Se vede treaba ca stam mult mai prost cu sanatatea decat ne-am inchipuit.


Oricum, suntem mai subrezi decat premierul Tariceanu, despre care aflam usurati ca se recupereaza foarte bine si colaboreaza minunat cu echipa de chirurugi francezi care l-au operat la picior. Odata cu vindecarea totala a sechelelor accidentului de motocicleta suferit in vara, seful Guvernului si-a confectionat si certificat medical pentru eventualele erori de guvernare pe care le va savarsi dupa revenirea in tara. Daca va continua sa-si dea cu stangu-n dreptul ca pana acum, neindemanarea va fi pusa integral pe seama interventiei chirurgicale suferite in Franta, unde i s-a prelevat o grefa de la un picior si i-a fost implantata la celalat. Cum sa nu se confuzeze organismul dupa experimente incrucisate de genul asta? Gesturile locomotorii ale domniei sale vor fi mai pline de consecinte decat pana acum; va constata astfel ca, vrand sa-i aplice un genunchi in genitalii ministrului Flutur, i-a tras de fapt un sut in fund fostului mare finantist Decebal Traian Remes, care risca sa-l propulseze in fruntea Agriculturii pe bolovanosul ardelean.


Cine le va trage insa un sut in aparatura de ascultare agerilor si competentilor securisti, platiti sa vegheze la siguranta nationala, nu se stie. Le-a trebuit aproape trei ani sa descopere scurgerile de informatii din sectorul energetic, care au produs premisele unor contracte extrem de neprofitabile pentru Romania. Abia agitatia starnita de privatizarea inrobitoare a Petrom in favoarea grupului austriac OMV, in care Romania s-a spoliat de resursele de petrol si gaze, le-a dat ghes serviciilor secrete sa divulge activitatea de spionaj a catorva personaje cu acces la informatii energetice strict secrete. Cu aceeasi ocazie a fost dezvaluita si atitudinea gregara, de turma prelucrata sumar, a Parlamentului Romaniei, care a votat ca prostu’, in decembrie 2004, secretizarea contractului de privatizare a Petrom, documentandu-se copios doar dintr-o barfa lansata la bufet de PSD ca ar fi vorba despre o conditie impusa de UE.


Daca macar scot la iveala actiuni de inalta tradare si subminare a economiei nationale, se cheama ca rafuielile politice ce sfasie clasa politica romaneasca la varfurile ei tot sunt bune la ceva. Daca asta-i pretul pentru ca activitati de vulnerabilizare energetica a Romaniei prin vinderea de ponturi confidentiale investitorilor straini sa fie dcconspirate, atunci merita sa ne delectam la spectacolul oferit de o clasa politica acoperita de rani, care-si imparte lovituri sub centura si-si infige cutite in omoplati.


Tocmai din acest motiv, linistea de la Brasov in randurile liberalilor sau in sanul portocaliu al Aliantie D.A. ori chiar intre reprezentantii guvernantilor si cei ai opozitiei este cu atat mai suspecta. Momiti de presa sa formuleze o reactie clara, eventual contondenta, fata de socurile ce scutura organismul liberal, intins pe diverse platforme dizidente sau rostogolit pe pante reformiste, penelistii brasoveni, dar si colegii lor pedisti evita cu dibacie capcanele mediatice si sunt extrem de zgarciti cu comentariile. Rarele discursuri, inganate cu jumatate de gura, cu vorbele masurate cu sublerul, se inspira toate din imbierile iliesciene la concordie pentru propasirea urbei si a judetului.


Nu ca si-ar dori cineva zazanie cu orice pret ori o colaborare alterata de uri si suspiciuni. Dar de cand la centru s-a patentat definitiv harmalaia ca stare de guvernare, linistea locala aduce mai degraba a complicitate. Indemnurile la calm si cumpanire lansate de decidentii locali in microfoanele avide de scandal ale presei n-or izvori doar dintr-o intelepciune adanca si curata. E clar ca nimeni nu vrea sa fie el cel care sa porneasca tavalugul limbaritei care sa destrame valul tacerii protectoare de afaceri si interese locale. Ar fi nevoie de o victima suficient de nedreptatita ori de frustata pe care s-o apuce subit vorbaria. Parlamentarul N.V.Popa tocmai a fost taiat de un creion abuziv de pe lista viitorilor europarlamentari romani la Bruxelles. Domnule Popa, aveti cuvantul…


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.