La poligonul de uscat Basescu a venit cu tunul de mare

La poligonul de uscat Basescu a venit cu tunul de mare

0 229

Poligonul de tragere de la Cincu, in apropiere de Fagaras, a fost framantat zilele acestea de senilele si rotile a mii de vehicule militare, participante la aplicatia militara romaneasca de cea mai mare anvergura din 2007. Toata tehnica militara de uscat din dotarea armatei a fost testata in aceasta saptamana, intr-un tur de forta dedicat Zilei Armatei, ce se va sarbatori in data de 25 octombrie.


Presedintele Traian Basescu s-a aflat ieri la Cincu pentru a asista, alaturi de ministrul Apararii Teodor Melescanu, la desfasurarea de forte care a cuprins simultan trei campuri de lupta din trei locatii diferite din tara – Cincu, Smardan si Capul Midia. Manevrele efectuate de TAB-uri, tancuri si alte vehicule cu insemne militare au ascult de un scenariu fictiv, potrivit caruia trei state imaginare – Arcadia, Corona si Becon au deschis un conflict armat cu Romania.


Este de presupus ca ostilitatile desfasurate in tara au satisfacut gena belicoasa a presedintelui Basescu, caruia par a-i placea nespus ofensivele pe mai multe fronturi. De-aici si zambetul de pe fata primului militar al tarii la conferinta de presa in aer liber de la finalul manevrelor de la Cincu. Care o fi fost generat in parte de mandria de a sti ca Romania este capabila de o reactie rapida si eficace in cazul unui eventual conflict militar cu un alt stat. Dar mult mai probabil ca veselia prezidentiala era mai degraba? provocata de simulacrul rizibil de la Cincu. Ce impresie pot sa mai faca niste miscari tactice simulate, fara victime adevarate, asupra unui barbat beligerant cum este seful statului, care lupta cu munitie reala impotriva premierului, Guvernului, Parlamentului si, in general, a tuturor inamicilor domniei sale?


Nici DNA si CSM nu cred ca s-au uitat cu mai putina buna dispozitie la imaginile transmise din poligon. La ce salve de tun au schimbat intre ele cele doua institutii si la cate mine si-au plantat una alteia prin dosare, eforturile mimate ale unor racani inarmati cu cartuse false par jocuri de copii.


Mult mai nimerite ar fi fost desfasurarile tactice de saptamana aceasta inaintea Zilei Marinei. Abia acolo, printre barcazurile nostalgice ale marinarilor si epava singurului submarin romanesc,? Traian Basescu ar fi putut savarsi numarul de prestidigitatie marina care l-a consacrat. Sub privire matelotilor si justitiei, presedintele ar fi performat in uralele multimii, manevra irepetabila,? in conditii de ceata groasa pe dosar, a escamotarii flotei romanesti.


Si toti ar fi jurat ca, inainte de numarul de magie, in port se leganau16 nave mari si late.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.