Situl

Situl

0 357

La Primaria Sercaia, Agentia pentru Protectia Mediului Brasov a organizat o noua informare publica cu privire la situl Natura 2000 „Poienile cu narcise de la Dumbrava Vadului”.


Situl se afla in apropierea satului Vad, comuna Sercaia si a fost propus sit Natura 2000 de catre Gradina Botanica Cluj, datorita speciilor de flora si habitatelor deosebite. APM Brasov, impreuna cu autoritatile locale, a informat cetatenii participanti cit de important este situl propus, nu numai pe plan local si national, ci si pe plan european; o dumbrava ca cea de la Vad mai exista doar in Elvetia la Avants. In „Poienile cu narcise” s-au identificat habitate de interes comunitar cum sint: pajisti cu specii de molinia, aluviale si pajisti de altitudine joasa, comunitati de liziera cu ierburi inalte higrofile, paduri europene de stejar si paduri ripariene mixte cu stejar, ulm, frasin etc.


De asemenea, intilnim singura padure de stejari seculari din zona, de unde si denumirea de Dumbrava Vadului. Aceasta a supravietuit si a contribuit la conservarea covorului de narcise sau „caprine”, cum le mai spun localnicii. Aici se intilnesc ambele subspecii de narcise: una cu petalele in forma de stea, deci cu petale care nu se suprapun, si una cu petale care se suprapun partial. Reactia pozitiva a localnicilor prezenti a fost generata odata cu prezentarea de catre APM a oportunitatilor pe care le vor aduce declararea in viitor a zonei ca sit Natura 2000 (produse ecologice, ecoturism).

Cetatenii au fost preocupati in acelasi timp si de faptul ca terenurile care le-au apartinut dintotdeauna sa le fie retrocedate, autoritatile locale prezente promitindu-le sprijin in acest sens.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.