Targu Mures, Mars al Noii Drepte

Targu Mures,
Mars al Noii Drepte

0 261

Aproximativ 200 de simpatizanti ai Asociatiei Noua Dreapta au organizat miercuri la Targu Mures un mars neautorizat, de la Cimitirul Eroilor spre centrul municipiului, pentru a marca Ziua Nationala a Romaniei. Cele 200 de persoane s-au deplasat pe trotuare, in coloana, scandand lozincile:
• Vatra romaneasca – glia stramoseasca”,
• “Romania Mare – in vechile hotare”,
• “Harghita, Covasna – pamant romanesc”,
• “Limba romana – unica stapana”,
• “Noua Dreapta – mandrie nationala”,
• “Noi suntem romani – aici pe veci stapani”,
• “Romania – romanilor”.

Manvre oculte: revocarea – autorizarii!
“Nu suntem aici sa contestam pe nimeni, nu suntem aici sa protestam impotriva nimanui. Este un mars de bucurie, un mars pentru Ziua Nationala a tuturor romanilor. Anul trecut am aniversat Ziua Nationala in Sfantu Gheorghe, Brasov, anul acesta in Targu Mures, poate anul viitor la Miercurea Ciuc sau poate la Targu Secuiesc, sau poate la Cluj, Alba Iulia, Deva sau Hunedoara. Credem ca orice roman poate aniversa si se poate bucura de Ziua Nationala oriunde pe teritoriul Romaniei, indiferent de oras sau judet”, a declarat presei Tudor Ionescu, liderul Noii Drepte.
Acesta a spus ca autorizatia pentru mars a fost eliberata in urma cu doua saptamani si s-a incercat revocarea ei, „in mod ilegal”, cu 24 de ore inainte de manifestare, sustinand ca pe acest considerent marsul organizatiei este perfect legal iar lozincile participantilor sunt constitutionale.
Liderul Noii Drepte din judetul Mures, Florin Oproiescu, care este si liderul Uniunii Vatra Romaneasca din acest judet, si-a exprimat satisfactia ca oamenii s-au adunat in numar mare la acest mars si ca la propunerea Uniunii Vatra Romaneasca ziua de 1 Decembrie a fost declarata Zi Nationala a Romaniei in 1990.
Acesta a precizat ca marsul este “pro Romania”, ca Noua Dreapta „nu are nimic cu nimeni”, nu este o manifestare impotriva cuiva.

Frunda “deranjat” de manifestanti
Senatorul UDMR Gyorgy Frunda i-a solicitat prefectului judetului Mures, Marius Pascan, sa apeleze la fortele de ordine pentru ca simpatizantii Noii Drepte sa nu mai scandeze lozinci care ar putea deranja.
Inaintea inceperii manifestarii oficiale din centrul municipiului Targu Mures, intre cei doi a avut loc un schimb de replici pe un ton ridicat, in cladirea Palatului Administrativ. Senatorul UDMR a apreciat manifestarea Noii Drepte ca fiind una negativa.
“Cred ca sarbatoarea nationala a unei tari trebuie sa fie un factor coagulator, nu de divergenta, nu de atac, nu de vociferari si nu de jigniri. E pacat ca se pune o pata pe sarbatoarea nationala a Romaniei”, a afirmat senatorul dupa ce a depus o coroana de flori la Monumentul Latinitatii din Targu Mures.

La ceremonia din centrul municipiului Targu Mures, de Ziua Nationala, au participat cateva mii de persoane si nu s-au semnalat incidente.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.