„Maghiarii din România nu vor în catalogul istoriei… nota 10 la purtare....

„Maghiarii din România nu vor în catalogul istoriei… nota 10 la purtare. Ei sunt tot cetățeni români, chiar și cu pașaport unguresc; dar vor să supra- vietzuiască”(!?)

1 322

Maghiarii din România se pot socoti că… electoral fac parte din națiunea maghiară. E dreptul lor… În concepția maghiară a UDMR, nu contează țara în care trăiește, maghiarul… care rămâne maghiar oriunde, zice in continuare dl.Kelemen
Intr-un fel, omul are dreptate, pentru că în „privat” maghiarul se poate considera si… hotentot! Problema cetateniei unei persoane – care este si un drept cetatenesc, devine insa si generator de obligatii ce decurg din aceasta; Chiar daca tocmai aceasta onoranta calitate, este uneori eludata ostentativ !!Astfel, intr-o „bucată” de Românie – pentru unii, având 
pretentzii de autonomie totala… inclusiv teritoriala! – subinformarea este generalizată, iar „societatea …civila locală” tot nu cunoaște elementele de bază ale democrației, implicit nu accepta mai ales diferența dintre liberalismul… parizian cu veste galbene și obligatia cetatenească 
prevazută de Lege, darmite să cunoască ce se ascunde sub realitatea „tematicii maghiare”… promovata agresiv in Ardeal!
Ce bine era cand se facea armata… Fiecare minoritate – fie ea națională, confesională sau sexuală – are o strategie anume, prin care vrea să supra… viețuiască. Această strategie este aleasă de o „minoritate”, ca să funcționeze, să dea, adica, roade și nu pentru a fi „simpatică” majorității.
Cu alte cuvinte, zice serios dl. presedinte al udmr, maghiarii din România nu vor în catalogul istoriei… nota 10 la purtare ” Vor doar Ungaria Mare! Na, că și rimează

Problema este ca prin revendicari sovine, nu obțin nici macar nota de trecere… în Europa!! Maghiarii vor să supra-viețuiască, doar… ca și parte a națiunii maghiare! Indiferent de nota la purtare, acordată de către majoritate, pentru acest „ideal” revizionist, ultra-nationalist .
Această strategie agresiva este una considerata de ei foarte serioasă și cu responsabilitate față de viitorul națiunii maghiare. Din nou o mentalitate, ca un vers de Petofi Sandor:

Croaţi, germani, sârbi şi români,/Ce vă repeziţi cu toţii la Ungaria? (…)/Căci nu sunteţi decât corbi, nişte corbi scârboşi,

Dar maghiarul încă nici vorbă să moară,Doamne fereşte!/ Ba chiar cu sângele vostru/Va zugrăvi pe cer Dumnezeu purpuriul zorilor…

In cuvântările cu usile inchise din Ardeal Orban Viktor crede ca scoala si biserica ar fi baza implementarii acestei strategii politice: desigur, inclusiv în România… în școlile în limba maghiară!!.
Formulat mai simplu: învățământ total în limba maghiara , de la grădiniță… la universitate !!Dacă această formă de învățământ revizionist poate ca este folositoare pentru maghiarii din Ungara, este problema lor. Dar în Romania Statul își pregateste proprii specialisti in functie de strategiile economice proprii, romanii fiind singurii ce pot critica acest sistem, nu cum crede Kelemen.
Mai pe românește, dezinformarea  președintelui udmr suna astfel: dacă maghiarilor nu le place actualul învățământ în limba maternă, nimeni… nu-i opreste să treacă la secția română, etc. Chiar asa! Oare chiar nu este treaba majorității, în propria țară comună, să explice minorității, ce este de folos si acesteia, nu doar romanilor?!
Nu este treaba majoritarului, să examineze minoritarii, dacă știu bine românește, pentru a fi de folos Statului Roman?
„Maghiarii din România plătesc impozite, taxe ca și oricine în România, deci au aceleași drepturi ca și oricine altceva – inclusiv dreptul de a  vorbi, fie si incorect, limba română.
Chiar asa de prosti si indiferenți la problemele „tzării comune” ne crezi, dle Kelemen? Acesta adaugă: Ungaria, de când partidul lui Orbán Viktor este la putere, ajută la un nivel spectaculos societatea maghiară din România. Cu alte cuvinte, fara sa se consulte cu autoritatile romanesti, Ungaria investește în acele capitole ale supra – viețuirii etnice, unde România nu ar investi: centre civice maghiare, centre-internat școlare (indispensabile), academii sportive(?), asociații de gospodari, politica familiei maghiare(!?), etc. 

Ungaria, cum vedem, ne „semnaleaza” Hunor, prese. udmr, ia în serios rolul său de Țara Mamă a maghiarilor – adică țara în care istoria maghiară continuă și după deciziile politice postbelice –, demonstrând, vezi Doamne, o sensibilitate ridicată față de problemele… cu granițele ale revizioniștilor maghiarilor. 
Ungaria ar avea două motive principale, zice Kelemen: „Primul, ca și Țară Mamă, are  obligația de a ajută conaționalii tăi . În al doilea rând, marea majoritate a maghiarilor din România au cetățenie dublă, română și maghiară. De aici mesajul de respingere a Trianon-ului, nu-i decat un pas!! Dar dacă ai jurat pe constituția maghiară, obținând cetatenia altui stat, mai ai aceleași drepturi morale ca 1/2 cetatean… Roman, care pretinde, de exemplu, 100% „egalitate” de a alege si a fi ales in institutiile statului roman?
Trecem peste „amănuntul” că votul acestei „majoritati” a maghiarilor au fost „atras” prin promisiuni dupa depunerea un jurământ, prin care jură credință Ungariei. Acest jurământ se depune solemn, la consulatele maghiare din România, sau direct în Ungaria. 
Ergo: majoritatea maghiarilor din România au, pașaport maghiar (Útlevél), doar ca la rubrica de adresă din România, localitatea natală este scrisă în limba maghiară. Ca doar vrem co-suveranitate in Ardeal! Nu-i  asa  dl.Orban Viktor?
Răspunsul la întrebarea din titlu este deci: aceasta majoritate a celor 1,23
milioane maghiari din România (6,2 %) deveniti  cetățeni dubli, folosesc drept de vot „si colo si colo”
Cand sunt cetățenii României, cu drepturi depline și cand se transforma in cetățenii Țării Mame… folosesc drept de vot „și acolo și aici”, adica in Romania… cu UDMR si dincolo… cu Orban Viktor si fidesz! 
Vorba poetului comunist Suto Andras:„cu luntrea in doi curi”… d.d.rujan

COMENTARII

  1. Versuriel xenofobe ale poetului Petofi, expuse cu litere URIASE pentru un text
    de calculator ,ii anuleaza semnificatia si mesajul sovin !
    In general titluri sau subtiuri disproportionate ,ca si fotografiile late…sau
    inalte cat pagina de text.impiedica o lectura lejera si o receptare pe masura!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.