Mister lămurit: de ce au venit americanii la GUVERNUL DANCILĂ!?

Mister lămurit: de ce au venit americanii la GUVERNUL DANCILĂ!?

0 179
Southern gas corridor. Baltic energy market inter- connection plan. South-North gas interconnections in Western Europe. North south gas & oil interconnections in Central & South East Europe.

În timp ce o parte a presei de la noi bate cîmpii cu grație despre cum au venit cogresmeni americani să o tragă pe Dăncilă de urechi, după mitingul de vineri, presa internațională se dă de ceasul morții să afle ce se ascunde cu adevărat în spatele misteriosului turneu american întreprins de reprezentanții congresului SUA în Asia și Europa de Est.
Asta, pentru că delegația formată din președintele Comisiei de Intelligence a congresului american, Devin Nunes, și parlamentarul Rick Crawford a plecat zilele trecute într-un turneu prin Azerbaidjan, Armenia, Georgia și România fără să se ofere prea multe detalii despre scopul urmărit.
De aici o mulțime de speculații în media occidentală, care a mirosit că se petrec lucruri importante.
S-a vorbit chiar de o acțiune menită să șteargă din urmele implicării Rusiei în alegerea lui Trump.
Pînă la urmă, canalul american Fox News a reușit un interviu telefonic cu Nunes din Georgia, exact înainte ca acesta să pornească spre București.
Iar misterul dă semne de lămurire: Nunes a vorbit explicit despre negocieri ample pentru aducerea de gaze din zona Caspică în Europa, parte a importantului plan de limitare a influenței Rusiei pe bătrînul continent.Foarte interesat, deși țara europeană acuzată de legături oculte cu Rusia, mai ales în domeniul energetic, este în mod curent Germania, Nunes a vorbit de astă dată despre un joc periculos făcut de Italia.
El a început prin a aminti că se împlinesc în aceste zile 10 ani de la atacarea Georgiei de către ruși, – acțiune urmată de eroarea occidentului de a nu reacționa corespunzător -, dar și despre felul cum georgienii au reușit să se descurce aducînd gaz din Marea Caspică în locul celui tradițional importat din Rusia.
Ori, acest gaz ar putea fi la fel de bine adus pînă în Europa, a subliniat Nunes, prin Marea Neagră, Turcia, Grecia pînă în Italia.
Numai că…
”Una dintre problemele cu care ne confruntăm este faptul că mașina propagandistică rusă chiar acționează în Italia. Marea provocare acum este să aducem conducta, pe uscat, pînă în Italia. Și, credeți sau nu, există o propagandă a Rusiei care acționează în Italia.
Motiv pentru care italienii nu s-au angajat pînă acum în acest proiect, ceea ce e curată nebunie, dar totul se explică prin propaganda rusească.” a explicat Nunes. El a spus că începerea unor livrări masive de gaz american lichefiat către Europa de Vest, coroborată cu aducerea de gaze pe o linie sudică, trans-caspică, în Italia, ar crea două surse majore de gaz în Europa, ”ceea ce ar permite Germaniei să nu se mai bazeze exclusiv pe gazul rusesc și să continue să alimenteze cu bani ursul rusesc”.
”Și singura cale, cred, ca să învingem Rusia, este să-i spunem limpede, uite, nu ne vom mai baza pe tine pentru a avea energie în Occident” a mai declarat Nunes, adăugînd din nou că marea problemă e jocul pe care Rusia îl face în Italia, reușind blocarea rutei alternative la gaze.
Mai mult, el a atras atenția că Rusia s-a aflat și în spatele unor organisme ecologiste care au derulat acțiuni menite să stopeze extragerea de petrol și gaze în SUA:

Untitled

”Toate aceste acțiuni se înscriu în efortul Rusiei de a promova false politici ecologice, astfel încât ea să-și poată menține la nivel mondial statutul de mare furnizor de gaze” a conchis Nunes.
Devine clar, în urma acestor declarații, că descinderea bruscă a americanilor la guvern are legătură cu extragerea cît mai rapidă de gaze din Marea Neagră, BRUA fiind alternativa la conducta de gaz caspic blocată de italieni.
Ceea ce înseamnă că legea offshore va deveni încă și mai importantă în perioada care urmează, iar soarta cabinetului Dăncilă ar putea depinde de modul în care se poziționează față de respectiva lege. (Bogdan Tiberiu IACOB)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.