Specialiştii în heraldică lucrează la o nouă stemă a judeţului

Specialiştii în heraldică lucrează la o nouă stemă a judeţului

0 296

Judeţul Braşov va avea o nouă stemă. Cel mai probabil, la sfârşitul lunii noiembrie, documentaţia va fi gata şi vom avea şi câteva propuneri de embleme. Actuala stemă a judeţului nu respectă regulile de heraldică şi nu este acreditată de Comisia Naţională de Heraldică.
La cererea Consiliului Judeţean a fost constituită deja o echipă de lucru.
Potrivit istoricului Nicolae Pepene, directorul Muzeului Judeţean de Istorie, în noua stemă vor fi reprezentate toate cele trei zone istorice din judeţ – Ţara Bârsei, Ţara Făgăraşului şi Ţara Cohalmului (Rupea).

Echipa de lucru va cuprinde un specialist acreditat în steme heraldice şi un grafician care va picta stemele propuse Comisie naţionale de heraldică.

Propunerile vor intra şi în dezbatere publică, asigură istoricul Pepene, care va aşeza discuţiile pe argumente istorice, fără să permită influenţa fanteziei sau sensiblităţii istorice a celor participanţi la discuţii.
Istoricii spune că judeţul Braşov a fost conturat arbitrar de regimul comunist şi a inclus cele trei zone istorice importante, dar şi bucăţi din alte zone.

În perioada comunistă a existat o stemă, care nu respecta niciun fel de heraldică – erau flori de colţ, castelul Bran şi simboluri ale industriei braşovene. Actuala stemă continuă oarecum stema comunistă a judeţului.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.