Hălăduiala lui Orban Viktor in Transilvania, amintesc izbitor de „isprăvile” lui Kossuth!

Hălăduiala lui Orban Viktor in Transilvania, amintesc izbitor de „isprăvile” lui Kossuth!

Da, aveți dreptate când spunem că azi trebuie să găsim lucruri care să ne unească cu maghiarii și nu să încurajăm segregarea. Sunt momente în Istorie care pot crea polemici aprinse pentru că oamenii se pronunța pătimaș. Un asemenea moment este anul revoluționar 1848-1849. Maghiarii a căror Revoluție a fost salutata de Marx și Engels ca prima mișcare împotriva capitalismului reacționar austriac, a fost subminata, până la venirea rușilor, de românii ardeleni („reacționari” potrivit lui M. și E.).
Asta e realitatea! Cei care sunt interesați numai de rezultat și ignora cauza (exact ca M&E) nu au cum să înțeleagă de ce a luptat Avram Iancu cu ardelenii sai în numele împăratului și nu pentru „liberalii” maghiari. Nicolae Bălcescu a încercat să găsească o mediere intre Kossuth și Avram Iancu fără succes. Kossuth și revoluționarii maghiari vedeau lucrurile dintr-o singură perspectivă, o considerau bună, justă, în spiritul vremii, nu anacronica ca situația existenta, benefică pentru toată lumea și nu s-au aplecat să-i asculte pe moți, pe slovaci, pe sârbi și croați. Din acest punct de vedere erau chiar mai anacronici decât austriecii…
Cu puțină vreme în urmă a venit Viktor Orban în Ardeal să facă o baie de patriotism maghiar, să ne tragă de urechi, să ne amenințe și să ne spună,deloc elegant, că „viitorul este scris în limba maghiară”.
Fericit nevoie mare premierul și-a publicat pe Facebook isprăvile care amintesc izbitor de Kossuth. Ii si place sa citeasca ,in presa de la Budapest,apropierea persoanei sale,de personalitatea lui Kossuth… Politicienii noștri fiind ocupați cu „altele”, răspunsul la „centrismul” kossuthenian l-a primit din partea unui maghiar,dar din Târgu Mureș,dl. Peter Szabo, deci un maghiar care este mândru de originea lui , dar este mândru si că este cetățean român (deși reacții dure la cazul Kaufland au fost date  de maghiari…).

 Dl. Peter Szabo,distins intelectual,a precizat si pentru Dl. Orban V. că Dumnealui s-a aflat si a fost ospete în „țara toleranței, toleranță pe care maghiarul de-aici a simțit-o și o va simți intotdeauna” și i-a mai transmis premierului că aici suntem „un tărâm tolerant al Europei care nu are nevoie de ura”. Ce a spus azi dl. Szabo i-au spus odinioara și alți revoluționari maghiari lui Kossuth: să fie tolerant, să acorde drepturi minorităților, să discute cu ei și să le ceară sprijinul (nu abuziv), să nu devină habsburgi…  Kossuth avea să înțeleagă câtă dreptate n-a avut , abia în momentul înfrângerii. În mod normal orice națiune ar trebui să învețe din înfrângeri, cu atât mai mult națiunea maghiară. Faptul că învingătorii i-au tratat cu considerație de aliații loiali,  se datorează nu temei de o nouă revoltă a romanilor, ci a faptului că au înțeles că toată revoluția lor din 1848 nu avea la bază principii nationale corecte, ci dorința de câștig, de a primi o parte din ciolan.
Până la urmă habsburgii …le-au acordat  totusi „ciolanul” transilvan, în dauna aliaților cu principii. Pentru habsburgi, foștii aliați interni cu principii  (români, cehi, slovaci, sârbi, croați, polonezi, ucrainieni) ca și externi (rușii) reprezentau o amenințare și nu foștii inamici care oricând puteau fi cumpărați.

Dacă maghiarii vor înțelege că 1867 este dovada clară a faptului că principiile lor din 1848/49 au fost de mucava și că Ungaria Mare a fost  vânzarea integrității, demnității poporului ungar de o mână de aristocrați și burghezi în schimbul unei himere distructive și că nu are nimic cu principiile regelui umanist Mathias al Ungariei Mari de legenda , atunci vor realiza că Ungaria Mare în cadrul Austro-Ungariei nu a fost altceva decât un opium pentru maghiari, cei care au câștigat fiind comercianții,in general alogeni.Cum se stie,dupa Trianon ,România a avut oferta să accepte o uniune dinastica atât cu Bulgaria, cât și cu Ungaria. Dacă Regele Ferdinand ar fi acceptat , de dragul puterii , aceste uniuni conjuncturale, azi și noi ca nație am fi fost loviți de acest opium al puterii, exact ca ungurii, ca rușii, ca turcii…

Când ungurii vor înțelege vorba evreiască că nu există întoarcere din rătăcire , atunci vor avea posibilitatea să redevină o națiune mare. Altfel vor rătăci între austrieci (Europa) și ruși în căutarea unei himere că… „viitorul va fi în limba maghiară”. Până atunci nu ar strica să-și amintească : la Mohacs singurii care au luptat alături de ei au fost ardelenii lui Zapolya, principele Transilvaniei independente, Adevarat , principat vasal Ungariei , dar nu înglobat Ungariei. Dacă Kossuth ar fi ținut cont de acest mic amănunt, mare în schimb pentru romanii ardeleni,poate ca  altfel era si istoria… Cine nu înțelege, plătește, cine nu înțelege că istoria se repetă cu alți actori, va continua să piardă, să rătăcească… Si asta o tot fac si o vor face ungurii. Surse: (Surena)

COMENTARII

  1. Da , aveti dreptate , indiferent de ce va zice dl.Vespasian:
    Titlul intreg era in original :”Haladuiala si declaratiile…”Deci „suntem in stare”…
    Dintr-o neatentie a autorului , prima parte a titlului … a ramas pe jumatate! Cum ar veni,
    nu-i o „chestie de putirintza”, ci doar o scapare omeneasca!

  2. Hălăduiala lui Victor Orban AMINTESC …

    Nici măcar un titlu nu sunteți în stare să îl scrieți corect. Ce zice dl. Iancu Vespasian ?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.