Războiul hibrid din interior, al românilor contra românilor!

Războiul hibrid din interior, al românilor contra românilor!

0 524

Academia Română a lansat LARICS (Laboratorul de Analiză a Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică), care funcţionează sub coordonarea Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române, condus de profesorul Dan Dungaciu.
Cercetătorii şi experţii cooptaţi în această structură academică urmează să se ocupe de analiza metodelor şi strategiilor folosite în războiul informaţional care afectează România şi Uniunea Europeană, în special de către  Ungaria si Rusia, concentrându-se în special pe zonele şi mediile în care aceste mesaje de propagandă care pot destabiliza România, prind cel mai bine, adică acolo unde încrederea în instituţii şi în lideri este cea mai scăzută, după cum a explicat Dan Dungaciu. Acesta a declarat în aula Academiei Române că LARICS nu se va concentra la început pe „fake news(ştirile false care pot fi folosite în scop propagandistic), aşa cum fac deja multe alte organizaţii din întreaga lume, din simplul motiv că deocamdată acest concept ar fi prea vag: „Pentru noi, abordarea legată de războiul informaţional este în doi paşi. Nu ţine de fake news într-o primă instanţă, cel puţin pentru motivul că nu ştim ce înseamnă asta deocamdată. Dacă o luăm ad litteram, pentru milioane de oameni – musulmani, evrei şi mulţi alţii – şi naşterea lui Isus este fake news. Este o chestiune atât de complicată încât preferăm să nici nu intrăm în dezbatere. O să ajungem la ea, dar nu vom începe cu ea”.
Pentru început, LARICS se va concentra pe analiza mediilor sociale şi mecanismelor neîncrederii în instituţii şi lideri, pe baza cărora războiul informaţional are succes nu doar în România, ci şi în UE.
Ar trebui să luăm în considerare şi războiul hibrid din interior, al românilor contra românilor. Aş vrea să enunţ câteva aspecte care sunt comentate şi în mass media
– campanii in presă şi pe internet, îndreptate împotriva BOR,
– Academiei Române,
– a familiei tradiţionale,
– a valorilor româneşti,
– a marilor oameni de cultură incepand cu  Eminescu,
– un razboi împotriva identităţii naţionale.

Impunerea dominaţiei minorităţilor o constanta a razboiului informatic
Au inregistrate reacţii de agresivitate neadecvate şi impotriva apelului academicienilor români.
Se pune problema: sunt aceste campanii agresive spontane sau declanşate conform unei pregătiri prealabile? Ce îi mână pe ei în această luptă? Să nu uităm reacţia unor pseudo-lideri de opinie referitor la mesajul academicienilor. Am comis, după părerea dumnealor, un delict de opinie (…). Se încearcă cu perseverenţă impunerea dominaţiei minorităţilor, indiferent de tipul sau relevanţa lor, inclusiv a minorităţilor etnice – statutul Ţinutului Secuiesc a apărut în Monitorul Oficial. Se impune nu egalitate, ci dominaţia minorităţilor”, a considerat academicianul Victor Voicu.

Ungaria, într-un veritabil „război comunicaţional şi de informare” cu România!
Academicianul Ion Aurel Pop, a oferit amanunte despre arsenalul din războiul informaţional al Ungariei sustinut de creierele tabula rasa ale noilor generaţii.Rectorul Universităţii Babeş Bolyai,  a arătat că  există pericolul generaţiilor care din lipsă de cunoştinţe, pot fi bombardate cu orice informaţie: „Receptorul de astăzi e mai mult ca altădată tabula rasa. Vă amintiţi de sloganul „nu acumulare de cunoştinţe, ci know how ?”. Ceea ce creează un prilej extraordinar, orice lucru pe lumea asta are şi dublu tăiş: „generaţii de oameni care nemaiavând cunoştinţe acumulate în cel mai bun computer pe care îl avem la ora actuală şi care este creierul omenesc, pot fi bombardaţi cu orice. Dacă comunicatorul ştie să o facă cu  ticaloasa inteligenţă”. Acad. Pop a exemplificat foarte multe discursuri şi „adevăruri” folosite de Ungaria, într-un veritabil „război comunicaţional şi de informare” pe care îl poartă cu România, în contextul în care România se pregăteşte să aniverseze în 2018 centenarul Marii
Unirii, iar Ungaria a înfiinţat un contra-departament de stat pentru organizarea în 2020 a centenarului Tratatului de la Trianon, care a trasat graniţeleUngariei de astăzi.
Ungaria e o ţară care îşi întăreşte identitatea, sub un guvern de dreapta, cu colaborări de extremă dreapta, dar nu e singura ţară din regiune care face asta, o fac şi cehii, o fac şi slovacii, şi polonezii. Ei folosesc în acest moment aspecte care privesc identitatea Transilvaniei – ardelenismul şi modalitatea de a construi o nouă ţară pe temeiuri istorice, invocându-se existenţa principatului autonom al Transilvaniei.
Dintre aceste idei câteva m-au frapat”, a arătat Ion Aurel Pop, care a înşirat multe dintre conceptele folosite de Budapesta la adresa României, în acest „război informaţional”:
– „Autonomiile au fundament istoric şi ele trebuie promovate dincolo de statul naţional, dar în afara Ungariei, Ungaria istorică este un pământ sfânt, alt slogan care a apărut şi care trebuie reînviat politic.
– Istoria românilor este o istorie recentă, românii fac parte dintre popoarele fără istorie, incluse parţial în monarhia habsburgică şi apoi în dubla monarhuie austro-ungară.
– Termenul de valah nu este sinonim cu termenul de român, aspect împrumutat din necesităţi practice şi de statul vecin Serbia.
Ardealul nu este România, pentru că face parte din România de mai puţin de 100 de ani, iar din Ungaria  şi legăturile istorice sunt mai puternice cu Ungaria, decât cu România.
– Titlul din manualele de şcoală, pe care le-am urmărit după 1990 în Ungaria istorică – introducere pentru elevii de şcoală primară: Pământul sfânt al Ungariei istorice era prefaţa, iar una din teme se chema „ungurii, civilizatorii bazinului carpatic”.
– Numele Iancu de Hunedoara este incorect, el trebuie numit Ioan, pentru că îl chema Ianoş. Absolut fals.
– Sunt voci în cultura românească care cer… schimbarea imnului de stat. Ele sunt preluate şi se spune că imnul trebuie schimbat pentru că evocă personalităţi străine de cultura noastră, de pildă sintagma Mihai, Ştefan, Corvine. Corvinii ar trebui scoşi din imn, iar ei spun că de-aia trebuie schimbat imnul.
– Numele oraşului Cluj Napoca: pe baza unei poziţii a unui coleg de la Bucureşti, a apărut în Ungaria ideea că Napoca este un termen ceauşist, inventat în 1974, şi ar trebui eliminat. Este o sintagmă cu o vechime de peste 2.000 de ani, avem izvoare de când era un sat dacic, apoi a devenit Napoca, care e cel mai vechi municipiu de pe teritoriul României, a fost făcut la începutul domniei lui Adrian şi are acte în regulă. Ei preiau din arsenalul informaţiilor noastre, trunchiate şi bine dirijate.
– În fine, transilvănenii nu au dorit unirea din 1918. A fost imediat preluat şi tradus în mai multe limbi străine, pentru momentul 2018, când opinia publică din Germania, din Franţa, din statele anglofone să fie pregătită că actul Unirii s-a făcut peste voinţa locuitorilor români transilvăneni”.
Rectorul de la Cluj a explicat că există o singură soluţie pentru a contracara aceste manipulări propagandistice: „Toate aceste lucruri, pe fondul unei lipse crase de cunoştinţe, al unor lecturi fragmentare, prind contur. Pentru a putea răspunde acestor provocări, e nevoie să ne cultivăm cel mai important obiect pe care îl avem în dotare, şi anume creierul omenesc. Pentru asta e nevoie de educaţie serioasă, de grija pentru educaţie pe care noi se pare că nu o mai avem”.

Geopolitica neîncrederii
De ce prinde propaganda rusească în Europa, dar Rusia e impermeabilă la naraţiunea occidentală?
Profesorul Dan Dungaciu a explicat că LARICS se va concentra iniţial mai ales pe „geopolitica neîncrederii”, adică de acele spaţii în care încrederea societăţii este joasă: „Dacă verifici aceste spaţii, o să constaţi că acolo este foarte posibil ca un tip de război informaţional să fie eficace. Comunităţi, spaţii ample, cum e şi UE, sunt acum într-un fel de criză pe care o vedem explicitată prin jumătate de vot extremist care s-a aplicat în Franţa, de pildă. (…) Este o descărcare prin care o criză profundă îşi găseşte într-un fel reacţia. Europenii nu mai au încredere în propriii lideri, de aici apetenţa unora de a recepţiona anumite mesaje. O lipsă de încredere în Europa face ca acest spaţiu să fie deschis la asemenea penetrări”.
Dungaciu a explicat pe larg de ce Rusia are atât de mult succes în folosirea războiului informaţional în Europa, dar mai puţin în România, dar şi de ce Rusia nu ar putea fi la rândul ei ţinta unui răspuns de acelaşi tip din partea Europei, deşi, după cum a declarat fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu, ar fi o forţă foarte mare într-un astfel de război. „ Astăzi, Rusia este exact opusul României înainte de 1989.  Ascultam toţi Europa Liberă pentru a auzi informaţii despre România? Erau două condiţii esenţiale: nu aveam încredere în propriii lideri, nu îi iubeam şi aveam încredere în sursă, adică în Occident. Asta ne făcea extrem de deschişi. Federaţia Rusă de astăzi nu are încredere în Occident şi îşi iubeşte liderii.  Prin urmare orice acţiune propagandistică transmisă către Federaţia Rusă este ineficientă în momentul ăsta. (…) Când încrederea în Putin va fi subminată, în momentul acela populaţia va fi mai deschisă să primească anumite mesaje din Occident. Când se va ridica întrebarea dacă Putin greşeşte, dacă aceşti occidentali au dreptate, atunci Rusia devine permeabilă la astfel de mesaje”, a explicat Dan Dungaciu.
Asta nu înseamnă că o confruntare cu Rusia nu există sau nu va exista. Va exista prin intermediari. Ne vom confrunta în următorii ani cu asemenea tip de bătălie în care vor fi prezente şi mesaje de la Budapesta, şi de la Moscova”.

N.R.

In foto: Dan Dungaciu, acad. Victor Voicu, acad. Ion Aurel Pop

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.