Cum se dă Kodruța… uța!

Cum se dă Kodruța… uța!

0 356

Ion Iliescu a împlinit 87 de ani. În libertate, precizeaza malitios ziaristul cu „stele” s-in suflet, si pe umeri: Dan Turturea… Un bun prilej să facem zoom-out pentru a privi imaginea de ansamblu. Doar așa putem înțelege cum de ne găsim, din nou, într-un impas major. Și de ce criza Uniunii Europene și schimbarea de strategie a Statelor Unite ne prind mai vulnerabili ca niciodată în ultimii 12 ani.

Primele mesaje clar anti-corupție nu le-a dat-cum se tot laudaTraian Băsescu. Dimpotriva, a fost chiar Ion Iliescu. Pare o gluma, dar nu este o glumă, zice Dan Pasarica-Turturea… În februarie 2003, fostul președinte a convocat la Cotroceni liderii PSD și s-a apucat să le înfiereze afacerile penale. Cand Iliescu s-a referit si la… „Capitalismul de cumetrie„, expresie care a facut istorie… alde Hrebenciuc se făcuse din roșu, vișiniu, relata presa vremii. S-a luat Ilici chiar și de neveste. De cele ”care își vâră coada în treburile guvernului.” Trimitere directă la Dana Năstase?…

La scurt timp, Fondatorul i-a chemat din nou pe sefii PSD… ne informeaza „informatul”. La Snagov, unde a fost și mai vehement. A propus înființarea unei comisii interne în PSD, care să verifice averile acumulate în ultimii 12 ani. A cerut ca membrii PSD care nu își vor putea justifica bogăția, sa plece. Și a amenințat că El nu se va întoarce în partid, după încheierea celui de-al treilea mandat prezidențial, dacă … acesta, partidul adica, nu se va curăța cât de cât… După alte câteva zile, nou inventatul președinte justițiar a lansat și bomba. F. COLDEA & kovesi - b&c
La Comisia parlamentară de revizuire a Constituției, s-a pronunțat în favoarea restrângerii imunității parlamentare, astfel încât să nu mai fie nevoie de încuviințarea vreuneia dintre Camere pentru ca un ales să fie trimis în judecată. Vizați erau, bineînțeles, parlamentarii pesediști, campioni, ca și azi, la cereri de ridicare a imunității blocate cu complicitatea colegilor de partid… Sa vezi si sa nu crezi!

De ce si-a amintit ziaristul Turturica de toate acestea? În niciun caz pentru că si-a revizuit părerea despre Ion Iliescu. Toate declarațiile lui războinice ar fi  fost doar arii de operetă.  A făcut-o pentru că, la începutul lui 2003, se discuta deja intens despre un parteneriat între SUA și România, ca urmare a noilor priotăți strategice ale americanilor, după atentatele din 2001. Cu doar două luni înainte de întâlnirea de la Cotroceni dintre Iliescu și liderii PSD avusese loc vizita lui George W Bush la București. Sceneta înfierării baronimii roșii fusese aranjată tocmai pentru ca detaliile ei să ajungă la presă. Și astfel să confirme public că Iliescu a înțeles mesajul și că se conformează.
Zau ma Turturica, nu-i mai dadeau americanii pensia? A, stai ca m-am prins: americani puneau drept condiție a parteneriatului cu România o reducere realistă a nivelului corupției. Mai exact, să nu mai fie atât de stridentă. Lasa ca a facut-o „stridenta”, doamna Codruta, ce se dadea la Codlea, utza! (D.D.rujan )

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.