86 % din copiii de sase ani brasoveni au carii

86 % din copiii de sase ani brasoveni au carii

0 483

15 localitati brasovene din mediul rural nu au nici macar un medic stomatolog. Lipsa banilor este principalul motiv pentru care multi copii ajung prea tarziu la dentist.
3.000 de copii din 20 de localitati brasovene au fost controlati de medici stomatologi in cadrul proiectului „Vorbeste in gura mare si zambeste”, desfasurat de Asociatia pentru Parteneriat Comunitar Brasov.
Printre cele 20 de localitati in care au ajuns reprezentantii Asociatiei se numara Racos, Jibert, Mandra, Cata, Soars, Tarlungeni, Budila, Holbav, Teliu, Sinca, Fundata si Ucea. In mediul rural, accesul la dentist este dificil iar copiii nu au parte de educatie sanitara.
Situatia financiara precara a celor mai multi parinti ii impiedica sa-i duca pe copii la controale periodice iar foarte putini stomatologi au contract cu CAS.dinti copii1
In acelasi scop, initiatorii au mers si in patru scoli din municipiu, pentru a face o comparatie a preocuparii parintilor de a-si duce copiii la dentist. Medicii stomatologi din proiect au evaluat joi starea dintilor a 250 de copii de la Scoala Nr. 30.
In urma cu ani buni, existau cabinete in cadrul scolilor si astfel se puteau tine sub control unele probleme stomatologice ale copiilor. Sanatatea orala este o problema majora, 86 % din copiii de sase ani sunt afectati de carii iar 96 % din adolescenti se confrunta cu aceleasi probleme. Nici adultii nu stau mai bine, in conditiile in care 30 % dintre ei nu mai au niciun dinte natural, spune medicul stomatolog Luminita Raducan.
Medicii stomatologi recomanda reducerea consumului de alimente care distrug dantura, vizita regulata la medicul dentist, o igiena orala corecta care consta in spalarea pe dinti dimineata si seara, renuntarea la fumat si consumul de alimente sanatoase. In fiecare an, pe 20 martie se sarbatoreste Ziua Mondiala a Sanatatii Orale.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.