85% dintre hiperkinetici ajung in puscarie

85% dintre hiperkinetici ajung in puscarie

0 233

Trec strada pe unde si cand (ii) apuca, fara sa constientizeze ca isi pun viata in pericol. Isi intrerup brusc si fara motiv interlocutorul cand poarta o discutie. Abandoneaza o activitate pentru a incepe o alta, pe care nu o duc, la randul ei, la bun sfarsit. Sunt copiii afectati de hiperkinezie, o maladie care se instaleaza in jurul varstei de 3 ani in cazul a 5% dintre copii. La inceput, simptomele bolii sunt asemanatoare autismului; abia in jurul varstei de 6 ani, parintii si medicii post sa distinga intre autism si hiperkinezie, caracterizata de lipsa atentiei, activitate excesiva si impulsivitate.
Medicii ii sfatuiesc pe parintii care observa aceste simptome la copilul lor sa consulte un pedo-psihiatru. Experienta clinica demonstreaza ca, prin aplicarea unui tratament adecvat, 40% dintre copiii afectati de aceasta boala se vindeca in totalitate. Datele au fost comunicate cu ocazia unei conferinte gazduite vineri de un hotel din Brasov, in cursul careia participantii au prezentat rezultatele unui studiu efectuat in 9 tari de pe trei continente. Conform acestuia, colaborarea dintre medici, parinti si dascali este esentiala pentru depistarea si tratarea cazurilor de hiperkinezia. O boala cu o incidenta de patru ori mai mare in randul baietilor, care se transmite si genetic, deoarece 30-40% dintre fratii celor cu ADHD sunt bolnavi si ei. Daca unul dintre parinti a fost bolnav cand era mic, probabilitatea instalarii bolii la copii creste, iar daca ambii parinti au fost hiperkinetici, atunci copiii lor cu siguranta vor fi la fel.
In Romania, in familiile in care se depisteaza cazuri de hiperkinetici, cea mai mare parte a problemelor cade pe umerii mamelor, intrucat tatii obisnuiesc sa se refuleze in alte activitati. De altfel, o treime dintre familii s-a destramat si o alta treime este aproape de despartire din pricina acestor probleme.
Si mai grav este ca, ajunsi la maturitate, cei care nu se vindeca sfarsesc in numar mare in inchisori. Un studiu arata ca intre 60 si 85% dintre cei care executa pedepse privative de libertate sunt hiperkinetici. Copiii care urmeaza un tratament medicamentos si de consiliere se pot vindeca, insa doar 40% reussesc intr-adevar sa se integreze in societate. In Brasov sunt in acest moment in evidente aproximativ 200 de astfel de copii.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.