8 martie – La mulți ani, doamnelor și domnișoarelor!

8 martie – La mulți ani, doamnelor și domnișoarelor!

0 34

Ziua Internaţională a Femeii este sărbătorită în fiecare an la data de 8 martie, pentru a marca atât realizările sociale, politicile şi condiţiile economice ale femeilor, cât şi pentru a contribui la înlăturarea discriminării şi violenţei, care îşi fac încă simţită prezenţa în multe părţi ale lumii. Ziua Internaţională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluţie a Adunării Generale a ONU. ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua internaţională a femeii pe 8 martie, în 1975.
Ziua femeilor a fost sărbătorită pentru prima dată la 28 februarie 1909 în New York, în amintirea unei greve a unui sindicat al femeilor, grevă care avusese loc în 1908. În ciuda a ceea ce s-a pretins mai târziu, pe data de 8 martie nu a avut loc de fapt nici o grevă. În august 1910, cu ocazia Internaţionalei Socialiste reunită la Copenhaga, activista socialistă germană Luise Zietz împreună cu colega ei Clara Zetkin propun sărbătorirea zilei internaţionale a femeii, fără a specifica însă o dată anume. Ziua internaţională a femeii a fost sărbătorită pentru prima dată anul următor, în 19 martie 1911. Începând cu anul 1913, femeile din Rusia au sărbătorit ziua femeii în ultima duminică din februarie. În anul 1917, ultima duminică din februarie conform calendarului pe stil vechi a coincis cu ziua de 8 martie pe stil nou. Femeile din Sankt Petersburg au declanşat o grevă cerând încheierea Primului Razboi Mondial, sfârşitul raţionalizării alimentelor şi abolirea dinastiei ţariste. După Revoluţia din Octombrie, comuniştii Alexandra Kollontai şi Vladimir Ilici Lenin au declarat 8 martie ca sărbătoare oficială în Uniunea Sovietică, iar abia la 8 mai 1965 aceasta a devenit zi nelucrătoare. Următoarea etapă în instituirea unei zile dedicate femeii l-a constituit proclamarea, în 1977, de către ONU, a Anului Internaţional al Femeilor şi declararea perioadei 1976-1985 ca Deceniul ONU pentru condiţia femeii.
În data de 8 martie, Ziua Internaţională a Femeii este sărbătorită in toata lumea. În 2021 însă, așa cum dealtfel s-a întâmplat și în urmă cu un an, sărbătoarea este umbrită de pandemie, localurile fiind închise în multe orașe, astfel încât sărbătoarea se mută în locuințele doamnelor și domnișoarelor. Ziua Femeii este un bun prilej de a ura mamelor, fiicelor, soţiilor, iubitelor, într-un cuvânt, tuturor femeilor din viaţa fiecărui bărbat, LA MULȚI ANI, SĂNĂTATE și  BUCURII!

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.