8 euro pentru a circula pe autostrada Comarnic – Brasov

8 euro pentru a circula pe autostrada Comarnic – Brasov

0 74

Autostrazile din Romania se lasa mult asteptate. Proiectele pentru realizarea lor se afla de multa vreme pe birourile specialistilor, dar constructia propriu-zisa nu pare sa aiba loc prea curand.


Firma britanica Atkins a realizat un studiu amnuntit prin care prevede costuri de 2,6 miliarde de euro pentru realizarea autostrazii Comarnic – Brasov, dupa cum relateaza portalul de stiri frontnews.


Aceste costuri, de-a dreptul exorbitante, se justifica prin faptul ca, in cei 30 de ani de concesiune a drumului de pe Valea Prahovei, acesta urmeaza sa fie tranzitat de 328 milioane de vehicule. Ceea ce inseamna ca, pentru a-si recupera banii, firma respectiva ar trebui sa impuna soferilor o taxa minima de 8 euro pentru a tranzita portiunea. Aceasta suma este, conform specializtilor, de 9 ori mai mare decat pretul autostrazii Bucuresti-Pitesti si de 15 ori mai mare decat al Autostrazii Soarelui. La un calcul scurt ar insemna ca pretul unui kilometru de autostrada ar fi de 45 de milioane de euro. Daca ne uitam in ograda vecina, vedem ca la bulgari, acelasi kilometru de autostrada costa 2 milioane de euro, iar la polonezi si la cehi este de 12 milioane de euro.


UE critica studiul realizat de firma britanica, dar aprobat de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, pe motiv ca impune adaugarea diferitelor costuri, estimate relativ.


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.