8 aprilie – Ziua Internationala a rromilor

8 aprilie – Ziua Internationala a rromilor

0 83

8 aprilie – Ziua Internationala a rromilor

Data de 8 aprilie marcheaza, din punct de vedere istoric, reunirea la nivel international a organizatiilor romilor din lume in cadrul primului Congres Mondial al Romilor, ce a avut loc la Londra, in 1971, devenind apoi cunoscuta ca “Ziua Internationala a Romilor”. La acest congres au fost puse bazele Uniunii Internationale a Romilor.

Imnul si steagul romilor
Tot atunci a fost adoptat, ca imn international al rromilor, cantecul „Gelem, gelem”, de cantareata si actrita Olivera Vuco, in cunoscutul film iugoslav „Am intalnit si tigani fericiti”, pelicula ce dateaza din 1967. De asemenea, cu acest prilej, a fost adoptat si steagul international al rromilor, avand jumatatea de jos verde, simbol al campurilor inverzite, si jumatatea de sus albastra, simbol al cerului senin, iar la mijloc o roata, simbolizand, pe de o parte, soarta, roata succesiunii vietilor, iar pe de alat parte nomadismul, in relatie cu spatiul originar al Indiei.

Limba rromani
Doua decenii mai tarziu, la Congresul Mondial al Rromilor din aprilie 1990, Comisia Lingvistica a Uniunii Internationale a Rromilor a oficializat alfabetul international standardizat al limbii rromani, decizia fiind semnata de 17 specialisti in domeniu, din diferite tari, in prezenta unui observator al UNESCO.

Ziua Romilor, la Brasov
Ziua Internationala a Romilor, in Judetul Brasov, este marcata de regula in orasul Sacele cu cantece si dansuri populare, specifice acestei etnii, ele reusind in fiecare an sa stranga un public numeros datorita autenticitatii. Deja exista ansambluri ale comunitatii romilor, care presteaza la diferite evenimente, chiar si internationale. Un exemplu in acest sens exemplificam trupa de dansuri din Comana.
Cu acest prilej, se face si o inventariere a comunitatii romilor, se aduna copiii, care fac scenete cu istoria migratiei, se canta, se danseaza si exista multa voie buna.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.