71 milioane lei noi pentru zona Prut

71 milioane lei noi pentru zona Prut

0 68

Costul total al refacerii infrastructurii de aparare si de acces in zona localitatii Radauti Prut este estimat la 70,69 milioane de lei, informeaza Administratia Nationala “Apele Romane”, printr-un comunicat remis, vineri, Agerpres.
ANAR, impreuna cu autoritatile locale si judetene, au analizat ambele variante de reconstructie a caselor, fie pe actualul amplasament, incluzand realizarea de lucrari de aparare impotriva inundatiilor, fie stramutarea acestora. Concluzia la care s-a ajuns, potrivit directorului general al ANAR, Marius Postelnicescu, este ca valoarea reconstructiei caselor, inclusiv refacerea sistemului de alimentare cu apa si canalizare, este aceeasi in ambele variante.
In situatia in care casele raman pe actualul amplasament, este iminenta si constructia unor lucrari de aparare, acestea reprezentand costuri suplimentare necesare pentru apararea localitatii. Astfel, pentru executia digurilor pe o lungime de zece kilometri, sunt necesari 66,21 milioane de lei, la care se adauga si costurile pentru suprainaltarea drumurilor.
Prin urmare, in conditiile unui debit mai mare decat debitul corespunzator probabilitatii de calcul de unu la suta, respectiv de 2.150 de metri cubi/secunda, adica diguri concepute sa reziste la debite care se produc odata la 100 de ani, este necesara executia a doua diguri: unul principal, pe o lungime de cinci kilometri si o inaltime de sapte metri, al carui valoare estimata ar fi de 63,17 milioane de lei, diguri pe raurile Radauti si Prut, pe o lungime de cinci kilometri, cu o valoare estimata de 3,05 milioane de lei.
Pentru apararea localitatii, Administratia Nationala „Apele Romane” a recomandat autoritatilor locale sa suprainalte drumurile pe o lungime totala de 1,5 kilometri si o inaltime de cate doi metri fiecare, respectiv: DN 29 A in zona Darabani-Miorcani-Stefanesti, o lungime de 700 de metri si avand o inaltime de doi metri si (drum pietruit), DJ 293 A Radauti-Cotusca, pe o lungime de 700-800 de metri, cu o inaltime de doi metri (drum asfaltat).

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.