700.000 de jucători de fotbal din România aduc ţării un impact socio-economic...

700.000 de jucători de fotbal din România aduc ţării un impact socio-economic în valoare de 740 de milioane

0 180

Cei aproximativ 700.000 de jucători de fotbal din România aduc ţării un impact socio-economic în valoare de 740 de milioane de euro, se arată în studiul „Beneficiul social al investiţiei în fotbal” realizat de UEFA în parteneriat cu Federaţia Română de Fotbal şi Federaţia Suedeză de Fotbal.
Conform datelor prezentate în cadrul unui eveniment organizat, luni, la Casa Fotbalului din Bucureşti, fotbaliştii au o contribuţie economică directă de 183 milioane de euro, determinată de facilităţi, de cheltuieli de participare şi de crearea a aproximativ 1.400 noi locuri de muncă. De asemenea, participarea la activitatea fotbalistică are un impact de 54 de milioane de euro asupra societăţii prin reducerea
criminalităţii, beneficiile pentru tineri şi educaţie. În acelaşi timp, se realizează economii majore la bugetul sănătăţii prin participarea la activitatea fotbalistică în cuantum de 503,2 milioane de euro.

Se estimează că o investiţie anuală de 320.000 de euro în fotbalul românesc pe o perioadă de 5 ani echivalează cu o creştere de 16.000 a numărului de jucători legitimaţi. Acest lucru ar genera beneficii suplimentare de 19,2 milioane de euro în aria economică, socială şi de sănătate.

Studiul menţionează că numărul de jucători poate fi crescut mai rapid prin investiţii în infrastructura sportivă. De asemenea, creşterea participării poate avea un impact pe termen lung asupra performanţei la nivel de elită a echipelor de fotbal de seniori.

Analiza „Beneficiul social al investiţiei în fotbal” a fost efectuată de Portas şi Substance în perioada iulie – septembrie 2017, pe baza modelului UEFA GROW SROI (Social Return On Investment), care utilizează o multitudine de surse de informaţii şi date calitative şi cantitative colectate de la nivelul unui număr de 55 de asociaţii şi federaţii naţionale. Datele au fost analizate şi validate de un grup consultativ de experţi format din academicieni şi specialişti în fotbal.

Prezent la lansarea studiului la Bucureşti, Karl-Erik Nilsson, preşedinte al Federaţiei Suedeze de Fotbal şi prim-vicepreşedinte UEFA, a declarat că modelul SROI oferă asociaţiilor naţionale o nouă înţelegere asupra valorii fotbalului la nivel local. „UEFA GROW a dezvoltat un model de impact social din investiţie (Social Return on Investment – SROI). Consiliul Europei şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, printre alţii, au aprobat acest document. Rezultatul este un model SROI care oferă asociaţiilor naţionale o nouă înţelegere asupra valorii fotbalului la nivel local, asupra viitoarei sale dezvoltări şi asupra viitorului impact care se poate obţine prin investiţii adiţionale”, a afirmat Nilsson.

La conferinţa de lansare a studiului „Beneficiul social al investiţiei în fotbal”, găzduită de Casa Fotbalului, au mai participat vicepremierul Paul Stănescu, preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, sociologul Vasile Dîncu şi primarul Sectorului 5, Daniel Florea. SursaȘ AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.