7, 9 milioane euro pentru gripa fantoma !

7, 9 milioane euro pentru gripa fantoma !

0 309

Ministerul Sanatatii Publice si Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor vor derula un proiect privind prevenirea si combaterea extinderii gripei aviare, finantat dintr-un imprumut acordat de Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare in valoare de 29,6 milioane euro. Contributia Romaniei la acest proiect este de 7, 9 milioane euro.


?


Guvernul a aprobat, in sedinta de astazi, proiectul de lege privind ratificarea Acordului intre Romania si BIRD pentru finantarea proiectului privind prevenirea si combaterea extinderii gripei aviare.


?


Obiectivul Proiectului este acela de a sprijini Romania in scopul reducerii amenintarii pe care gripa aviara inalt patogena si alte zoonoze (infectii contagioase provocate de bacterii, virusuri, ciuperci, viermi etc., comune omului si animalelor) le constituie pentru oameni si pentru sectorul de crestere a pasarilor. De asemenea, proiectul vizeaza cresterea capacitatii de pregatire, control si raspuns cu promptitudine in caz de pandemie de gripa si in cel al aparitiei altor boli infectioase la oameni.


?


Proiectul are trei componente: sanatatea animala, sanatatea umana si informare publica si comunicare.


?


Pentru „sanatatea animala” se va acorda sprijin pentru evaluarea serviciilor nationale veterinare, pe baza careia se va intari capacitatea institutionala si vor fi infiintate centre de combatere a bolilor la animale.


?


Masurile vizeaza intarirea capacitatii de supraveghere a bolilor, a capacitatii de diagnosticare si a activitatii de cercetare, prin dotarea cu echipamente si substante necesare a laboratoarelor, imbunatatirea controlului de calitate al produselor medicale veterinare si sprijinirea dezvoltarii, la nivel national, a unui sistem de informare privind bolile la animale.


?


Programul vizeaza acordarea de sprijin pentru eradicarea virusului la sursa prin furnizarea de containere speciale pentru eutanasierea pasarilor, incineratoare mobile, asigurarea functionarii si intretinerii acestora si instruire. De asemenea, vor fi realizate campanii de vaccinare prin acordarea de asistenta tehnica si instruire in scopul elaborarii unei politici de vaccinare a pasarilor si a unui plan de actiune, precum si instituire in vederea implementarii unor campanii de vaccinare si monitorizare post-vaccinare.


?


O alta directie a acestei componente a proiectului consta in cresterea biosecuritatii in productia si comertul cu carne de pasare. Prin acest proiect va fi acordat sprijin pentru realizarea transferului de cunostinte catre producatorii de carne de pasare, familiile din mediul rural si alte grupuri locale interesate, prin activitati demonstrative in fermele de pasari si instruirea fermierilor, agentilor de distributie. Totodata, se va face o evaluare generala a sectorului de crestere a pasarilor si se vor elaborare manuale de biosecuritate.


?


A doua componenta – sanatatea umana – va finanta achizitionarea de echipamente, servicii, bunuri pentru consolidarea sistemului national de sanatate publica si supraveghere, cresterea capacitatii sistemului sanitar de a gestiona situatii de epidemie, inclusiv pentru modernizarea unor sectii din spitale si cresterea productiei de vaccin gripal.


?


A treia componenta a Programului are drept scop consolidarea capacitatii institutionale a ANSVSA pentru activitatile de informare publica si comunicare, prin asigurarea de instruire, asistenta tehnica si echipament. Totodata, se urmareste elaborarea unei strategii integrate de comunicare si realizarea mai multor campanii de informare.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.