7.000 de panouri publicitare au fost amplasate ilegal

7.000 de panouri publicitare au fost amplasate ilegal

0 214

Udrea si-a adus aminte ca ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului are in responsabilitate zona de urbanism si inspectia in constructii si ca din publicitate se scot bani frumosi. Doar asa se explica implicarea sa in lansarea Regulamentului privind amplasarea mijloacelor de publicitate.
Peste 7.000 de panouri publicitare dintr-un total de 18.000 inregistrate la nivel national au fost amplasate ilegal, a declarat, cu putin timp in urma, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, la dezbaterea publica pe proiectul de Hotarare pentru aprobarea Regulamentului cadru privind amplasarea mijloacelor de publicitate. „Am decis sa dam o misiune Inspectoratului de Stat in Constructii, de a inventaria panourile publicitare la nivel national si legalitatea lor. Exista 18.000 de panouri, la nivel national. Dintre acestea, 7.000 de panouri au fost amplasate ilegal. Ilegal fata de actualele legi, care sunt foarte permisive. Au fost amendate fie primariile, fie firmele. Unele firme au obtinut autorizatie, altele au fost desfiintate. Din 7.000 de panouri, 4.000 au intrat in legalitate sau au fost desfiintate”, a afirmat Elena Udrea.
Proiectul de act normativ a fost lansat in dezbatere publica pe 9 septembrie, iar dupa 15 zile de la aceasta data ar urma sa fie propus spre aprobare guvernului.
„Si Primaria are un astfel de proiect. Am aflat de la ei ca este greu sa treci de la discutii la faza de implementare. In Consiliul General sunt interese in publicitate, sunt interese privind banii. Sa nu se reglementeze nimic, daca s-ar putea. Am facut un studiu comparativ al celor doua proiecte si noi ne incadram”, a adaugat Udrea.
Ministrul Dezvoltarii a precizat ca, potrivit Regulamentului MDRT, primariile sunt obligate sa formuleze reguli proprii privind amplasarea panourilor publicitare.
„Primariile sunt obligate sa formuleze un regulament propriu, dar nu cu norme mai permisive decat cele din Regulamentul MDRT. Speram ca pana la 31 decembrie panourile amplasate ilegal sa dispara”, a spus Elena Udrea.
Aceasta a precizat ca sunt necesare o serie de reglementari privind publicitatea la unele produse „nepotrivite” de a se afla in apropierea institutiilor culturale sau a celor de invatamant.
„Am sesizat doua puncte diferite de vedere si sunt mai degraba de partea specialistilor, a arhitectilor, decat de cea a administratiei. Punctele de vedere utile vor fi introduse in textul legii ce urmeaza sa fie aprobata de parlament’, a afirmat Udrea.
Propunerile arhitectilor au vizat stabilirea unor zone pentru panourile publicitare si a unor zone cu restrictii majore in acest sens, precum si stabilirea unui sistem clar prin care se acorda spatiile pentru publicitate.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.