6 iulie – ziua sarutului

6 iulie – ziua sarutului

0 56

Ieri s-a sarbatorit in lume “Ziua Sarutului”, multi sarind peste aceasta sarbatoare din cauza unor evenimente acute sau dintr-o puditate gresit inteleasa de multi lupi moralisti. Dar oamenii de bun-simt spiritual nu tin cont de rapciugile acestea, vazandu-si in continuare de placutul si sanatosul obicei.
De ce este sanatos? Iata raspunsul specialistilor.
Sarutul este o recunoastere a prieteniei si afectiunii, cu toate ca, nu atat actul in sine, ci cadrul in care se desfasoara acesta, difera in lume.In timp ce, de pilda, in Japonia sarutul in public este socotit drept necuviincios si indecent, in lumea occidentala el este cotidian in nenumarate imprejurari – intalniri intre sefi de state sau intre oameni simpli, ca si in cazul despartirilor. Ca sa nu mai vorbim de cazul intalnirilor si despartirilor dintre femei si barbati, indiferent de faza relatiilor dintre ei.
Dar ceea ce multi nu stiu este faptul ca sarutul prezinta mari avantaje pentru sanatatea celor ce il practica, nefiind doar un semn al iubirii si impacarii.
Sarutul prezinta un efect pozitiv asupra psihicului. Cu el se indeparteaza stresul, frustrarea si necazul, aceasta pentru ca pancreasul produce o cantitate mai mare de insulina. Prin aceasta se franeaza producerea de cortizol, hormonul stresului, in schimb creste cantitatea de hormoni ai euforiei, cum ar fi endrofina.
Si starea fizica este influentata benefic de sarut, incepand cu circulatia sangelui, caci inima ajunge si pana la 110 batai/minut, iar plamanii isi intensifica si ei activitatea.
Sarutul are si un efect antirid, fiind implicati pana la 38 de muschi ai fetei in aceasta actiune, pe deasupra consumandu-se si calorii in timpul sarutului – cam 15 calorii la doua minute. Iar prin salivare abundenta se intareste si smaltul dintilor.
Iata de ce aceasta placuta indeletnicire trebuie si sarbatorita, dar si practicata cat mai des. Poate astfel vor fi mai putine razboaie si mai multa intelegere.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.