6 ciobani si 300 de oi au plecat in transhumanta

6 ciobani si 300 de oi au plecat in transhumanta

0 91
300 de mioare, insotite de 6 baci – doi romani, doi cehi si doi polonezi au plecat in transhumanta. Actiunea incearca sa refaca in acest fel traseul originar al pastorilor romani din Transilvania, lung de 1400 de kilometri de-a lungul arcului carpatic prin 5 tari. Ciobanii vor merge pe jos si vor dormi 100 de zile sub cerul liber, intocmai ca strabunii lor, alaturi de cainii mioritici si magarii de povara.
 
Punctul de plecare a fost satul Rotbav, din judetul Brasov, acolo unde s-a organiat sambata o adevarata festivitate. Preotul a sfintit oile si ciobanii, iar bacii au pregatit magarii.
 
Inainte sa plece, ciobanii au muls oile si au dat privitorilor sa guste din laptele proaspat de oaie. Apoi bacii romani si-au luat ramas bun de la neveste si copii care au ramas cu ochii in lacrimi in urma lor si dusi au fost, cu tot cu mioare.
 
100 de zile se vor afla ciobanii cu turma pe drum. Vor strabate 5 tari, Romania – Ucraina – Polonia – Republica Ceha si Slovacia. Scopul proiectului este punerea in evidenta a civilizaÅ£iei care s-a dezvoltat de-a lungul arcului carpatic si care are o cultura comuna datorita transhumantei.
 
 
Vifor Rotar
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.