545 mil. euro pentru dezvoltarea resurselor umane

545 mil. euro pentru dezvoltarea resurselor umane

0 389

Romanii vor beneficia de un nou set de masuri pentru reducerea efectelor crizei financiare, in valoare totala de 545 milioane euro, destinati noilor linii pentru sase domenii majore de interventie, a precizat vineri ministrul Muncii, Marian Sarbu.
„Acest nou set de masuri va permite romanilor sa beneficieze de un acces mai usor la cursurile de calificare, la cresterea competentelor dobandite in tarile in care au lucrat, la diminuarea somajului, la cresterea disponibilitatii pe piata muncii a grupurilor defavorizate”, a spus ministrul Marian Sarbu.

Autoritatea de management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane a lansat vineri sase domenii majore de interventie pentru cereri de propuneri de proiecte strategice finantate din Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Suma totala alocata pentru cele sase linii de finantare este de 545 milioane euro, din care 85 la suta, respectiv 463,25 milioane euro vin de la Uniunea Europeana, prin fonduri social-european, si 15 la suta, respectiv 81,75 milioane euro, reprezinta contributia nationala din bugetul de stat. Termenul limita de depunere a cererilor si proiectelor este 19 iunie 2009, dupa care se va incepe evaluarea proiectelor.
Conform ministrului Marian Sarbu, Ministerul Muncii estimeaza ca va avea circa 120 de programe finantate.
„Speram ca astazi 10.000 de persoane sa poata beneficia de cursuri de calificari profesionale, circa 20.000 de persoane inactive din sectorul rural sa poata avea o ocupatie, 16.000 de someri sa fie inclusi in cursuri de calificare si pana la 20.000 de persoane care apartin grupurilor vulnerabile sa poata avea acces la o viata mai buna”, a precizat Marian Sarbu.
Proiectele strategice vor avea o valoare cuprinsa intre 500.000 euro (minimum) si cinci milioane euro (maximum) si o perioada de implementare cuprinsa intre sase luni si maximum trei ani.
Conform ministrului Marian Sarbu, 50 de milioane euro vor fi destinati pentru asigurarea calificarii prin directia „Calitate in formarea profesionala continua”. De altfel, ministrul a precizat ca, in prezent, oferta de cursuri de calificare este destul de redusa, fiind dificil ca managerii sa gaseasca forta de munca calificata corespunzator.
In contextul in care multi muncitori s-au reintors in Romania, Ministerul Muncii considera necesara sprijinirea acestora pentru a-si echivala competentele dobandite in tarile Uniunii Europene in care au lucrat. Astfel, pentru directia „Calificarea – o sansa pentru viitor” se va aloca o suma totala de 125 de milioane euro. De asemenea, 50 de milioane de euro vor fi alocati pentru programele privind „Competente pentru competitivitate”.
Pentru proiectele vizand „Integrarea pe piata muncii” se va aloca o suma totala de 70 milioane euro.
120 de milioane euro sunt pregatiti pentru finantarea proiectelor „Mediul rural – oportunitati de ocupare”. Operatiunile propuse in aceasta directie vizeaza persoanele implicate in agricultura de subzistenta, care vor fi implicate in programe de educatie si formare profesionala.
Pentru directia „Pentru o viata mai buna” se va aloca o suma totala de 125 milioane euro. Aceasta directie urmareste dezvoltarea economiei sociale si face referire la persoanele din grupurile vulnerabile, precum persoanele de etnie roma, persoane cu dizabilitati, copii in situatie de risc, persoane aflate in detentie, persoane fara adapost, dependente de droguri si de alcool, bolnavi mintal, victime ale violentei in familie, persoane afectate de boli care le influenteaza viata profesionala si sociala.
In vederea obtinerii unor rezultate cu impact sporit la nivel national, regional sau local, fondul social european va sprijini aplicarea principiului parteneriatului intre toti actorii socio-economici, precum autoritati de stat, patronate, sindicate, asociatii profesionale.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.