500 de ani de spionaj la Vatican

500 de ani de spionaj la Vatican

0 276

Libraria St. O. Iosif de pe strada Muresenilor a mijlocit luni dezvaluirea unor secrete pecetluite in urma cu aproape cinci secole. Cam de pe vremea Papei Pius al V-lea, care hotara infiintarea serviciului secret al Vaticanului. Misterele implicarii Sfantului Scaun in aproape toate evenimentele majore din viata omenirii, petrecute de-atunci incoace, au fost revelate la libraria brasoveana de cartile unui peruan, iberic prin adoptie. Eric Frattini si Editura Tritonic, cea care il publica in Romania, au lansat ultimele doua volume ale scriitorului, dedicate intrigilor politice tesute din inaltul Scaunului Pontifical. „Sfanta Alianta” si „A cincea porunca” sunt cele doua titluri ce marturisesc pasiunea autorului pentru faimoasele arhive oculte din cetatea Vaticanului. Gustul lui Frattini pentru trasarea istoriei serviciilor secrete si de spionaj in general este insa vinovat si pentru existenta altor doua opuri ce intregesc colectia de la Tritonic. „KGB” si „CIA” sunt doua incercari ale lui Frattini de a face lumina in parcursul faimoaselor si temutelor organizatii.
Rezonanta italiana a numelui peruanului emigrat in Spania nu este intamplatoare; Eric Frattini este ruda, ce-i drept indepartata, cu fostul comisar italian Franco Frattini, ale carui gesturi si declaratii politice au avut au influentat intrucatva situatia din Romania. Legatura de rudenie nu are, insa, nici un merit in privilegiul castigat de Eric de a rasfoi manuscrisele si documentele din tainitele vaticane. Inainte de a fi scriitor, Frattini este jurnalist cu o vasta experienta gazetareasca in aproape toate teatrele sangeroase de razboi ale lumii din ultimele zeci de ani.
Faima literara a lui Frattini ar fi putut incepe inca mai devreme daca editurile straine ar fi avut aceeasi premonitie pe care a incercat-o peruanul. In 1998 tocmai terminase o carte despre genealogia familiei lui Ossama bin Laden, teroristul nabab pe vremea aceea complet necunoscut. Cartea a fost refuzata sistematic pana la tragicele evenimente din 11 septembrie 2001, cand editurile s-au razgandit si i-au triplat onorariul stabilit initial pentru publicarea biografiei liderului Al-Quaida.
Experienta de scotocitor de arhive ii dau lui Frattini siguranta de a afirma la Brasov ca Vaticanul nu are a se teme de criza economica mondiala. Peruanul stie ca principala sursa de venituri a Bisericii Catolice – celebrul obol al lui Petru pe care fiecare credincios catolic il depune in cutiuta chetei dupa slujba – o face invulnerabila in fata recesiunilor. La cei 1,5 miliarde de catolici care traiesc astazi in lume, Frattini se indoieste chiar ca inlauntrul zidurilor Vaticanului s-a auzit macar de criza financiar-bancara declansata de prabusirea bancilor americane.
Prezenta lui Frattini in Romania s-a bucurat intr-atat de atentia serviciilor de la noi incat a fost invitat sa conferentieze la Colegiul National de Aparare. Un detaliu care dovedeste ca ibero-peruanul nu este perceput ca un simplu autor de fictiune si este luat foarte in serios. Frattini a folosit prilejul de a reaminti slujbasilor cu ochiul si timpanul marite ca serviciile secrete romanesti, ca de altfel, toate suratele lor din Europa de Est, au obligatia de a converti vechea structura de supraveghere si represiune intr-un mecanism de aparare a tarii
Ori ca nu este foarte bine informat, ori ca eforturile istoricilor si gazetarilor romani arata foarte palide de-afara, Frattini s-a aratat mirat de lipsa de interes a jurnalistilor de la noi de a profita de declasificarea unor sectoare considerabile din arhive celebre precum cele ale CIA sau chiar Vatican, in care ar putea gasi informatii extrem de utile despre Securitatea romaneasca.
Istoric si gazetar, Frattini nu uita sa ramane un indragostit de pagina tiparita (la pagina impresa). Si-a intarit si la Brasov convingerea ca nebunii (los locos) care scriu carti n-ar fi nimic fara nebunii care le cumpara.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.