50 de proiecete PHARE depuse de primariile brasovene

50 de proiecete PHARE depuse de primariile brasovene

0 60

Directorul Agentiei de Dezvoltare Durabila a Judetului (ADDJ), Ionut Tata, a anuntat ieri ca primariile brasovene au reusit sa depuna peste 50 de proiecte pentru accesarea de fonduri pana?la 15 august, cand a expirat termenul pentru depunerea cererilor de finantare prin Fondul de Modernizare pentru Dezvoltarea Administratiei.


Aplicatiile au? fost depuse pentru linia de creditare PHARE, ce este gestionata de Ministerul Internelor si Reformei Administrative, precum si de cel al Economiei si Finantelor. Proiectele eligibile pot primi granturi de maximum 110.000 euro, suma reprezentand 90% din valoarea programului propus, iar restul urmand sa fie acoperit din surse locale.
„Aceasta linie de finantare a fost foarte atractiva si, dupa datele pe care le avem, au fost depuse peste 1.000 de solicitari din intreaga tara. In general, primariile brasovene au considerat ca oportunitate sa obtina bani pentru organizarea serviciilor locale pentru situatii de urgenta. In acest sens, multe primarii s-au asociat si avem si un proiect depus de Consiliul Judetean, in parteneriat cu edilii din Bran, Moieciu, Fundata, Predeal si Rasnov”, a mentionat Tata.

Printre proiectele depuse se numara si cele de organizare a serviciilor de politie comunitara, de gestionare eficienta a deseurilor, privind extinderea retelelor de apa-canal sau privind dotarea cu echipamente IT pentru serviciile locale de evidenta a persoanelor.
Exista si doua aplicatii care reunesc 20 de localitati, pe zonele Fagaras si Sercaia, prin care edilii vor sa obtina bani pentru realizarea strategiilor zonale. ADDJ Brasov a participat la elaborarea a 11 dintre documentatii, iar in noua proiecte Agentia este partenera. „Avem si un dosar propriu, care vizeaza achizitionarea de dotere tehnica, necesara pentru elaborarea unui sistem de cartografie digitala, care ne va ajuta in formularea de strategii regionale de dezvoltare. Primariile care au prezentat cele mai multe proiecte sunt Prejmer, Bran, Rasnov, Sercaia, Rupea si Fagaras”, a explicat Tata.
Potrivit afirmatiilor lui Tata, in jude de 20 dintre documentatiile depuse vor fi selectate pentru finantare, urmand ca rezultatele sa fie facute publice in luna octombrie.

Pe viitor pentru accesarea fondurilor structurale procedurile vor deveni mult mai dificile. „Nu cred ca se va mai putea lucra cu angajatii din compartimentele proprii si va fi nevoie sa se plateasca firme de consultanta. Vor fi multe cheltuieli si studii ce trebuie efectuate inainte de a se obtine banii”, a mai spus Tata.


?


Marius Ola


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.