50 de milioane de euro pentru reducerea poluarii cu nitrati

50 de milioane de euro pentru reducerea poluarii cu nitrati

0 149

Secretarul de stat, Lucia Ana Varga, a clarificat, in cadrul unei intalniri cu delegatie a Bancii Mondiale, desfasurate la sediul MMDD, ultimele aspecte privind demararea proiectului “Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”.
In vederea reducerii poluarii cu nitrati si pentru sprijinirea investitiilor si asistentei tehnice necesare pentru implementarea Directivei Nitrati a UE, MMDD demareaza, incepand cu luna aprilie a acestui an, proiectul „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”.
Proiectul, in valoare de 50 de mil. de Euro, finatat de Guvernul Romaniei printr-un imprumut de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, va fi implementat in perioada 2008 – 2013.
Obiectivele generale urmarite in cadrul acestui proiect constau in:
– realizarea unor platforme pentru colectarea gunoiului de grajd si a gunoiului menajer;
– lucrari de reabilitare a pasunilor;
– plantarea de perdele vegetative pentru protectia cursurilor de apa;
– reabilitarea sau extinderea sistemelor de canalizare si tratare a apelor uzate in zone in care poluarea este iminenta;
– promovarea aplicarii Codului de bune practici agricole.
In paralel cu aceste investitii de mediu, tot in cadrul acestui proiect va fi intarita capacitatea MMDD, Administratiei Nationale “Apele Romane” si a altor institutii, de la nivel national sau judetean, implicate in implementarea Directivei Nitrati, in scopul monitorizarii calitatii apei si urmaririi implementarii planurilor de actiune, pentru protectia resurselor de apa impotriva poluarii cu nutrienti.
„Reducerea poluarii cu nitrati a resurselor de apa din tara noastra reprezinta o conditie esentiala, atat pentru atingerea starii bune a apei cat, mai ales, pentru imbunatatirea conditiilor de viata si mentinerea sanatatii populatiei”, a declarat Lucia Ana Varga, secretar de stat in cadrul MMDD.
In Romania, au fost inventariate 251 de localitati, din 34 de judete si 10 bazine hidrografice, unde exista surse de nitrati provenite din activitatile agricole, in apele subterane si de suprafata.
Cele mai multe localitati afectate de acest tip de poluare se gasesc in judetele: Iasi (30 localitati), Arges (23 localitati), Suceava (18 localitati), Neamt (15 localitati) si Timis (14 localitati).
In prima etapa a desfasurarii proiectului, vor fi elaborate studii de fezabilitate, pentru alimentari cu apa, canalizare si tratarea apelor menajere uzate, in 91 din cele 251 de localitati.
In 11 dintre cele 91 de comune vor fi create centre de demonstrare si instruire, pentru a servi ca baza pentru implementarea proiectului si in celelalte zone vulnerabile la poluarea cu nitrati.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.