50.000 de teste gratuite pentru depistarea infecției cu virusul hepatitei C

50.000 de teste gratuite pentru depistarea infecției cu virusul hepatitei C

0 101
AlianÈ›a PacienÈ›ilor Cronici din România lansează cea mai vastă campanie de depistare a infecÈ›iei cu virusul hepatitei C, desfășurată la nivel naÈ›ional
 
AlianÈ›a PacienÈ›ilor cu AfecÈ›iuni Cronice (APCR), împreună cu Institutul NaÈ›ional de Boli InfecÈ›ioase
„Prof. Dr. Matei BalÈ™”, cu susÈ›inerea laboratoarelor Bioclinica, Radio România È™i Roche România, lansează astăzi cea mai vastă campanie de testare pentru depistarea infecÈ›iei cu virusul hepatitei C desfășurată în ultimii ani, sub sloganul: „Hepatita C nu doare. Doar ucide.”
50.000 de teste gratuite de depistare a infecÈ›iei cu virusul hepatitei C vor fi puse la dispoziÈ›ia celor interesaÈ›i prin intermediul laboratorului Institutului NaÈ›ional de Boli InfecÈ›ioase ”Prof. Dr. Matei BalÈ™” din BucureÈ™ti È™i a celor peste 70 de laboratoare Bioclinica È™i partenere din toată È›ara.
 
Lista acestor laboratoare este disponibilă pe site-ul campaniei, www.afladec.net, sau la numărul de telefon 021.326.00.36, număr cu tarif normal.
Persoanele care doresc să se testeze trebuie doar să se adreseze laboratorului Institutului NaÈ›ional de Boli InfecÈ›ioase ”Prof. Dr. Matei BalÈ™” sau celui mai apropiat laborator Bioclinica sau partener, solicitând testul gratuit de depistare a anticorpilor anti-HCV.
 
Cezar Irimia, PreÈ™edinte APCR, argumentează necesitatea acestei campanii: „Este foarte important să vorbim despre hepatita C, pentru că România ocupă locul 1 în Europa ca număr total de cazuri de hepatită C, conform datelor de prevalenţă raportate de OrganizaÅ£ia Mondială a Sănătăţii1, ÅŸi locul 4 ca rată a mortalităţii cauzate de afecÅ£iunile hepatice, mai exact 44.5 decese la suta de mii de locuitori, în condiÅ£iile în care media europeană este de 15 decese la suta de mii de locuitori.2 La noi în Å£ară se află aproape 10% din cele 12 milioane de persoane care se presupune că sunt infectate cu virusul hepatitei C din întreaga Europă. 1
 
Campania va fi vizibilă prin numeroase canale de acoperire media precum: metroul bucureÈ™tean, panouri outdoor pe câteva artere naÈ›ionale importante din judeÈ›ele Bacău, IaÈ™i, Piatra NeamÈ›, Suceava, Oradea, BraÈ™ov, Cluj, Târgu MureÈ™, Sibiu, Deva, TimiÈ™oara, Craiova, Slatina, ConstanÈ›a È™i Brăila È™i inserturi în ediÈ›iile naÈ›ionale ale ziarului Libertatea. De asemenea, campania va fi promovată È™i prin intermediul spoturilor radio difuzate pe frecvenÈ›ele Radio România Actualități, Radio BucureÈ™ti, Radio România Antena Satelor È™i Radio România IaÈ™i.
 
Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel, Manager al Institutului NaÈ›ional de Boli InfecÈ›ioase „Prof. Dr. Matei BalÈ™”  – "Ce ne face sa trecem acum la testarea pentru HCV? Raspunsul este foarte simplu: AZI avem alternativa vindecarii in cazul acestei infectii si, ca atare, si sansa prevenirii cirozei hepatice si cancerului hepatic produse de acest virus. Această campanie are ca scop depistarea precoce a infecÈ›iei cu virusul hepatitei C, având in vedere ca hepatitele virale cronice au un impact deosebit asupra stării de sănătate a populaÅ£iei, în special pe termen mediu ÅŸi lung, ÅŸi asta din cauza consecinÅ£elor pe care le au dacă rămân netratate: ciroza hepatică ÅŸi cancerul hepatic. Pentru a preveni aceste consecinÅ£e, este esenÅ£ial să diagnosticăm cât mai devreme ÅŸi să tratăm corect si la timp hepatita cronică C.”
 
 „Estimările specialiÅŸtilor arată că vârful epidemiei de hepatită C în România va fi atins în jurul anului 2020, din cauza cumulării pacienÅ£ilor infectaÅ£i înainte de anul 1989 cu persoanele nou infectate prin utilizarea de droguri intravenoase, piercing sau tatuaje”, a mai adaugat Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel.
 
 
Referinţe:
1: WHO, Wkly Epidemiological Rec. 2000
2: http://data.euro.who.int/hfadb/
 

 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.