4 oferte pentru AUTOSTRADA Comarnic la BraÅŸov.

4 oferte pentru AUTOSTRADA Comarnic la BraÅŸov.

0 106
Asocierea Vinci (Franta)- Aktor (Grecia) – Strabag (Austria), UMB Spedition-Tehnostrade (Romania), Impregilo S.p.A – Salini (Italia) si firma chineza China Communications Construction Company Limited s-au aratat interesate si au depus oferte pntru realizarea in concesiune a autostrazii Comarnic si Brasov, potrivit CNADNR. Tronsonul de autostrada lung de 58 de kilometri si care va costa circa 1,5 miliarde de euro ar urma sa fie prima autostrada romaneasca facuta in concesiune, constructorul urmand sa "puna bariera si sa incaseze taxa" potrivit premierului. Aceasta este a treia incercare de a concesiona lucrarea, dupa doua tentative esuate in trecut: in 2004 (cu firma Vinci) si in 2009 (cu asocierea Vinci-Aktor). In urma cu o saptamana, premierul Ponta declara ca nu va mai candida la urmatoarele alegeri parlamentare daca pana in 2016 autostrada de la Comarnic la Brasov nu va fi gata. Miercuri dimineata la ora 11 a expirat termenul pana la care constructorii puteau depune oferte pentru contractul de concesiune ce prevede constructia autostrazii Comarnic – Brasov. Miercuri seara CNADNR a comunicat oficial care sunt constructorii ce au depus oferte:
  • CHINA COMMUNICATIONS CONSTRUCTION COMPANY LTD
  • Asocierea formata din firmele SC SPEDITION UMB SRL si SC TEHNOSTRADE SRL
  • Asocierea formata din firmele VINCI SA si VINCI CONSTRUCTION GRANDS PROJETS si VINCI CONSTRUCTION TERRASSEMENT si STRABAG AG si STRABAG SE si AKTOR SA si AKTOR CONCESSION SA
  •  Asocierea formata din firmele IMPREGILO SpA si SALINI SpA
Amintim ca in luna decembrie firma chineza China Communications Construction Company Limited a contestat documentele depuse de catre CNADNR in cadrul licitatiei pentru autostrada Comarnic – Brasov. Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor a dat dreptate partial firmei Chineze si a obligat CNANDR sa remedieze situatia si sa prelungeasca licitatia.
Solutia CNSC a generat un scandal la nivelul Guvernului, Guvernul Ponta amenintand ca schimba componenta CNSC pentru ca ar bloca demararea unor proiecte importante. Concesiune pe 30 de ani, cost de 1,2 miliarde de euro adica 21 milioane de euro pe kilometru
Urmeaza ca in perioada urmatoare statul roman sa analizeze cele patru oferte depuse, sa stabileasca cine se califica mai departe pentru etapa de dialog competitiv si, apoi, sa stabileasca un castigator pentru concesionarea autostrazii Comarnic – Brasov pe o perioada de 30 de ani, timp ce include si perioada de proiectare si executie a autostrazii.
Potrivit informatiilor publicate pe site-ul electronic de achizitii publice odata cu lansarea licitatiei, tronsonul de autostrada Comarnic-Brasov are o lungime de 58 de kilometri, iar valoarea estimata de CNADNR este de 5,32 miliarde de lei fara TVA ( total: 1,2 miliarde de euro, 21 milioane de euro/km). Durata contractului este de 360 de luni (30 de ani), incepand de la data atribuirii contractului sau de la emiterea ordinelor de incepere a lucrarilor, aceasta perioada incluzand etapa de constructie, etape de operare si intretinere, insa documentul nu precizeaza o data sau un termen cand ar putea fi gata lucrarile de constructie.  

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.