4 Iulie – Ziua Americii

4 Iulie – Ziua Americii

0 78

?„In fiecare an, de Ziua Independentei, americanii celebreaza actiunea curajoasa a fondatorilor natiunii noatre din 4 iulie 1776, cand au semnat Declaratia de Independenta“, spune presedintele George W. Bush, intr-un mesaj catre lume. Prin aceasta decizie curajoasa, fondatorii au demonstrat dragostea lor pentru libertate si au dovedit ca pot lupta si muri pentru libertate.


?


Scurt istoric


Declaratia de Independenta a Americii enunta filozofia politica pe care s-au intemeiat Statele Unite: puterea guvernului deriva in mod democratic din puterea natiunii si rolul guvernului este de a promova libertatile si interesele tuturor cetatenilor sai. La acel moment, ideile respective au fost considerate revolutionare. Intr-o lume condusa de monarhii si imperii, acei colonisti au fost constienti ca erau autorii a ceva cu totul nou. Ziua Independentei celebreaza adoptarea oficiala, pe 4 iulie 1776, de catre Congresul Continental de la Philadelphia, a Declaratiei de Independenta, actul de nastere al Statelor Unite ale Americii. In momentul semnarii, Statele Unite erau formate din 13 colonii aflate sub autoritatea regelui George al III-lea al Angliei.


Relatiile dintre colonii si metropola erau de mai multa vreme tensionate de disputele privind taxele ce trebuiau platite Angliei. Situatia era considerata o forma de tiranie deoarece colonistii, desi plateau impozite Coroanei Britanice, nu aveau nici un reprezentant in Parlamentul britanic si, prin urmare, nu aveau nici o putere de decizie asupra cursului evenimentelor din propriile teritorii. Ca raspuns la acest abuz, guvernatorul Virginiei, Thomas Jefferson, a propus un sistem de federalizare a Imperiului Britanic in care normele emise de legislativul unei colonii (Congresul) sa aiba aceeasi putere cu legile Parlamentului de laLondra. Regele a refuzat insa ratificarea acestor norme, in schimb, a hotarat suplimentarea fortelor militare ale Coroanei in colonii pentru a preveni o rebeliune.


?


Nasterea Statelor Unite


In 1774, cele 13 colonii au trimis delegati la Philadelphia pentru a forma primul Congres Continental. Desi nemultumiti de atitudinea Marii Britanii, delegatii nu erau inca pregatiti sa declare razboi. In martie 1775 trupele britanice au incercat sa patrunda in orasul Concord din Massachussetts, dar s-au lovit de rezistenta localnicilor. Batalia de la Concord este considerata inceputul Revolutiei Americane care, sub conducerea lui George Washington, avea sa duca la nasterea Statelor Unite. In iunie 1776 a fost desemnat un comitet format din cinci persoane care sa redacteze Declaratia de Independenta oficiala. Documentul, redactat aproape in intregime de Jefferson, cu cateva amendamente formulate de John Adams si Benjamin Franklin, a fost adoptat pe 4 iulie de Congres.


?


Laura Moise


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.