36 de comune din judet nu sunt racordate la apa

36 de comune din judet nu sunt racordate la apa

0 620

Caravana de informare privind accesarea fondurilor europene strabate Brasovul. In timp ce se lauda cu proiectele europene de utilitati apa-canal, reprezentantul ministerului a fost intrerupt de prefectul Brasovului, care i-a amintit ca 36 de comune din judet nu sunt racordate la apa. La nivel national, rata de absorbtie a fondurilor europene este de doar 52 %. Specialistii spera intr-o crestere cu 30 de procente pana la finalul lui 2015.

Peste 100 de persoane interesate de finantari europene au participat la seminarul de la Centrul Cultural Reduta, unde au fost prezentate principalele programe operationale de care va putea beneficia Regiunea Centru in perioada 2014-2020. Prezent la Caravana de informare, prefectul Mihai Mohaci l-a intrerupt pe secretarul de stat in Ministerul Fondurilor Europene, Valentin Soneriu, din cuvantarea sa despre proiectele europene de utilitati apa-canal, spunandu-i ca in judetul Brasov, din cele 48 de comune, 36 nu sunt racordate la reteaua de apa.

Romania are bani alocati pentru acest domeniu, insa ritmul de implementare a fost lent. La finalul programului operational 2007-2014 se preconizeaza ca vor fi atrase 90 % din fonduri pentru utilitatile apa-canal. Pana in 2018, Romania are obiective clare: – toate localitatile cu aglomerari de peste 2.000 de locuitori echivalenti trebuie sa fie conforme cu standardele europene, e o presiune, deoarece sunt multe localitati care nu au reusit sa ajunga la tintele deja asumate pe parcursul acestei etape.

La nivel national, absorbtia fondurilor europene este de doar 52 %. O situatie mai buna se regaseste in mediul rural, unde se fac plati directe ale subventiilor. Pana la sfarsitul lui 2015, cand se va incheia programul pe perioada 2007-2013, se vor face numai plati, asa ca nivelul de finantare ar putea creste.

Pe fondurile structurale a fost cerere mare la transport, insa rata de absorbtie nu este foarte mare. Programul de mediu a sprijinit proiecte mari in toata tara, in special pe serviciile de imbunatatire a accesului la utilitati de apa-canal; si managementul deseurilor menajere, zona intreprinderilor mici si mijlocii sau programul rural pentru activitatile agricole si infrastructura rurala au avut succes. Caravana de informare va ajunge in fiecare judet din Regiunea Centru, pentru informarea potentialilor beneficiari ai oportunitatilor de finantare pe perioada 2014-2020.

 

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.