300.000 de firme din România vor fi afectate de ultimul val de...

300.000 de firme din România vor fi afectate de ultimul val de măsuri anticoronavirus

0 57

Aproximativ 300.000 de firme din România vor fi afectate după anunțarea ultimului val de măsuri guvernamentale anticoronavirus, multe dintre ele începând săptămâna cu deciziile de trimitere în șomaj tehnic pentru angajați și, din păcate, cu disponibilizarea unor angajați, arată o analiză a unei firme de consultanţă.
Multe dintre companiile direct afectate de coronacriza economică au așteptat să vadă publicată ordonanța privind măsurile economice anunțate de Guvern, iar de luni au trecut la înregistrarea deciziilor de șomaj tehnic.

Potrivit analiștilor de la Frames, sunt peste 300.000 de companii afectate, în prezent, de al doilea val al crizei economice.
Cele mai multe sunt microîntreprinderi și întreprinderi mici, cu maxim 20 de angajați, din domenii precum HORECA, servicii către populație (turism, evenimente, saloane de înfrumusețare, săli de jocuri, magazine de cartier etc.), care și-au închis activitatea pe fondul deciziilor administrative și, în multe cazuri, ca urmare a scăderii dramatice a încasărilor.
,,Sunt peste 400.000 de angajați numai în hoteluri și restaurante, care vor fi disponibilizați sau trimiși în șomaj tehnic. Din păcate, contagiunea se anunță și mai mare, având în vedere că pe lanțurile de business sunt afectați furnizori dintr-o gamă largă de servicii’’, afirmă analiștii de la Frames.

Potrivit estimărilor companiei de consultanță, peste 1 milion de angajați din economie vor rămâne fără locuri de muncă în perioada martie-aprilie, dacă starea de urgență nu va fi ridicată. Estimarea nu ia în calcul personalul angajat la negru, fără forme legale, o practică încă foarte prezentă în economie.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.