30 de capete de acuzare pentru Basescu

30 de capete de acuzare pentru Basescu

0 170

In scurt timp, vom putea lua cunostinta de documentul pregatit de PSD pentru suspendarea presedintelui. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca specialistii juridici ai partidului au finalizat forma juridica a sesizarii ce va fi trimisa Curtii Constitutionale in vederea suspendarii presedintelui, in sesizare fiind retinute 30 de capete de acuzare.


Liderul PSD a afirmat ca in zilele urmatoare sesizarea va fi completata cu argumente politice si de imagine, in conditiile in care sesizarea ca atare urmeaza sa fie dezbatuta si in Parlament, dar sa fie adusa la cunostinta si opiniei publice.


Documentul lecturat luni, de liderii social-democrati, contine 30 de capete de acuzare la adresa presedintelui Basescu, cel mai nou fiind legat de afirmatiile facute la adresa opozitiei de catre Basescu, duminica, afirmatii pe care PSD le considera de natura a manipula electoratul. „Din punct de vedere juridic, lucrurile sunt clare, singurul element de noutate este legat de declaratiile halucinante ale lui Traian Basescu, prin care a recunoscut ca a deturnat vointa electoratului roman. Este un element de o gravitate deosebita, care a fost introdus si substantializat in document”, a afirmat Geoana.


El a mai spus ca in documentul elaborat initial de juristii PSD au existat in jur de 20 de acuzatii la adresa presedintelui, acestora fiindu-le adaugate si altele, furnizate de PRM si PC, cu care PSD a avut discutii pe tema sesizarii in vederea suspendarii presedintelui.


„Presedintele Romaniei recunoaste ca se afla intr-o situatie anticonstitutionala, generata de un act neconstitutional, ceea ce face ca regimul Traian Basescu sa fie lovit de ilegitimitate. Traian Basescu aduce astfel inca un element la dosar privind incalcarea grava a Constitutiei, el a recunoscut public ca a deturnat vointa electoratului impunand un guvern ilegitim”, a declarat Geoana.


Totodata, Geoana a facut un apel la reprezentantii PC sa isi clarifice pozitia in legatura cu o eventuala sprijinire a demersului de suspendare.


?


Sesizarea facuta in vederea suspendarii presedintelui trebuie depusa la cele doua Birouri Permanente ale Camerelor parlamentare, acestea urmand sa informeze Curtea Constitutionala. In termen de 48 de ore, va fi convocata o sesiune a celor doua Camere reunite, in care documentul respectiv va fi prezentat, urmand ca o alta sedinta reunita a Camerelor sa fie convocata pentru dezbaterea documentului si votul asupra propunerii de suspendare.


?


Duminica, presedintele Traian Basescu a declarat ca el a adus la putere, in 2004, partidele din Alianta, care pierdusera alegerile si ca i-a trimis pe social-democrati in opozitie, desi ei castigasera, pentru ca asa i s-a parut corect „pentru romani, in primul rand”. „Nu-mi sunt indiferente (partidele din Alianta), dar este responsabilitatea lor sa gaseasca formula sa tina ce le-am dat, pentru ca eu le-am dat si Parlamentul a aprobat. Oamenii acestia au pierdut alegerile. I-am adus la putere pentru ca era o necesitate politica trimiterea in opozitie a PSD-ului”, a spus Basescu.


El a explicat ca, dupa ce a fost ales, a adoptat „cu responsabilitate” o pozitie pe care a folosit-o pentru a produce o schimbare politica „necesara”. „Am adoptat o pozitie in care am privit la Constitutie cu responsabilitate si am folosit-o pentru a produce o schimbare care era necesara. De aceea am avut forta sa ii spun PSD-ului: Nu! Pentru democratia din Romania este bine sa stati in opozitie! desi obtinuse cel mai mare procentaj in alegeri. Mi s-a parut ca asa este corect, pentru romani in primul rand”, a spus Basescu.


Presedintele este de parere ca este problema partidelor de la putere daca nu vor sti sa gestioneze ce au primit de la el.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.