30-40 miliarde de euro rasplata muncii romanilor in strainatate

30-40 miliarde de euro rasplata muncii romanilor in strainatate

0 232

Intr-un studiu realizat de Agentia Internationala pentru Informatii despre Tarile Sursa (IASCI) si citat de Capital, se arata faptul ca muncitorii romani care lucreaza in strainatate detin in bancile straine o suma de aproximativ 30-40 miliarde de euro.
Desi, din cate se pare, romanii trimit tot mai putini bani in tara, se pune problema: cati bani trimit anual in Romania cei care muncesc in strainatate?
Conform BNR, anul trecut, suma transferurilor din strainatate a fost de 6.6 mld euro, cifra in scadere fata de 2008, cand in tara au intrat 8.7 mld euro, sau echivalentul a 6.2% din PIB. Doar in perioada 2003-2009, romanii de dincolo au transferat in tara aproximativ 37 miliarde euro, iar pentru a face o comparatie, sa spunem ca investitiile straine directe inregistrate in aceeasi perioada au totalizat 45.7 mld euro.
In primele 5 luni din 2010, transferurile au fost cu 40% mai mari decat investitiile straine directe, ceea ce inseamna ca si 2010 va fi un an in care cei mai mari investitori “straini” in Romania vor fi muncitorii romani care lucreaza in alte tari. In 2009, transferurile au fost cu 35% (1.74 mld euro) mai mari decat ISD-urile.
Pentru o evaluare corect ar trebui sa se tina cont ca muncitorii romani mai trimit bani (s-au ii aduc in tara) si sub forma de cash, intrari care nu sunt monitorizate de catre BNR.
Din datele prezentate pe situl capital.ro, rezulta faptul ca un muncitor care lucreaza in strainatate economiseste in medie o suma de 5-7 ori mai mare decat cea pe care o trimite in tara. Cum in Romania intra anual intre 6 si 8 miliarde de euro, asta ar insemna ca cei 2.5-3 milioane de romani plecati din tara economisesc intre 30 si 50 miliarde de euro anual, suma care mie mi se pare exagerata.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.