3 Mai – Ziua Mondiala a Libertatii Presei

3 Mai – Ziua Mondiala a Libertatii Presei

0 155

La 23 decembrie 1993, Adunarea Generala a declarat ziua de 3 mai drept Ziua mondiala a libertatii presei. Ideea acestei actiuni a aparut la Conferinta Generala UNESCO care, printr-o rezolutie din 1991 asupra „Promovarii libertatii presei in lume”, a recunoscut ca o presa libera, pluralista si independenta este o componenta esentiala a unei societati democratice. Conferinta a transmis Adunarii Generale dorinta statelor membre UNESCO de a declara ziua de 3 mai drept „Zi internatonala a libertatii presei”. Aceasta data comemoreaza Declara?ia de la Windhoek pentru promovarea unei prese africane independente si pluraliste, adoptata la 3 mai 1991 in cadrul Seminarului pentru promovarea unei prese africane independente si pluraliste, organizat de catre UNESCO ?i ONU la Windhoek, Namibia.


Ziua Libertatii Presei exista pentru a recunoaste astfel sacrificiile facute pentru libertatea presei si pentru a demonstra guvernelor unor astfel de tari ca libertatea de exprimare este un drept de necontestat. Mesajul zilei de 3 Mai este acela ca jurnalistilor din intreaga lume trebuie sa le fie garantat dreptul de a informa opinia publica in mod deschis si fara teama.


?


Ziua libertatii presei in Romania


In anul 2000, in cadrul programului Freedom of Expression – FreeEx Romania, Agentia de Monitorizare a Presei – AMP, in colaborare cu Asociatia pentru Protejarea si Promovarea Libertatii de Exprimare (APPLE) si Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) au initiat sarbatorirea Zilei Libertatii Presei si in Romania.


Acest eveniment a devenit unul anual si este structurat in doua parti: o conferinta la care se dezbat probleme legate de libertatea presei (la care participa reprezentanti ai organizatiilor de media si de drepturile omului, oficiali, reprezentanti ai organismelor guvernamentale si neguvernamentale) si o petrecere dedicata ziaristilor.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.