3 in 1: reteta de succes a DISCIPLINELOR din invatamantul romanesc

3 in 1: reteta de succes a DISCIPLINELOR din invatamantul romanesc

0 148

Programa scolara a suferit nenumarate modificari dupa Revolutie, dar acestea nu s-au dovedit a fi suficiente pentru a reforma si a transforma in bine sistemul de invatamant romanesc.
Una dintre modificarile radicale care au fost puse in aplicare de fostul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, a fost reducerea numarului de ore pe saptamana de la 36-38 la 26-28.
Urmatorul pas vizeaza concedierea unui numar considerabil de profesori, pentru a ma strange cureaua in vremuri de criza. Al treilea pas se refera la comasarea claselor de elevi si cresterea numarului pentru fiecare clasa.
Iar ultimul pas este renuntarea la o parte dintre disciplinele care se predau acum in scoli si licee si crearea unor materii mai generale cu o arie de acoperire mai larga.
Este vorba de metoda 3 in 1 despre care vorbesc expertii romani in educatie care s-au inspirat din sistemele de invatamant din strainatate, cum ar fi cel din Franta sau Germania.
In general se doreste si se intentioneaza mai degraba reorganizarea intregului curriculum si refacerea con tinuturilor manualelor.
Conform parerii specialistilor, comunitatea trebuie implicata in luarea de decizii in ceea ce priveste viitorul educational al viitorilor cetateni ai ei.
Astfel, cel putin 30% dintre disciplinele ce trebuie studiate la scoala trebuie decise de comunitatea locala, in functie de nevoile pietei muncii.
Disciplinele viitorului se bazeaza, in mare masura, pe interdisciplinaritate, astfel ca profesorul care preda materia stiintelor exacte, va trebui sa adune elemente de fizica, chimie si biologie in aceeasi ora.
Gimnaziul trebuie axat pe cultura generala: 10-12 materii sunt potrivite pentru bagajul de cunostinte de care are nevoie un elev. Dar accentul trebuie sa se puna pe competentele de tehnologia informatiei si pe limbi straine.
Astfel, un elev de clasa a V-a ar studia saptamanal: patru ore de limba romana, patru ore de matematica, doua de stiinte ale naturii, cate doua pentru cele doua limbi straine, si cate una de istorie, geografie, desen si muzica, conform informatiilor publicate de Evenimentul Zilei.
La liceu, disciplinele vor fi schimbate in functie de profil, spun specialistii. La profilul real se vor studia doar trei ore de romana (nu patru), trei de limbi straine, iar orele de stiinte vor creste cu una-doua pentru fiecare disciplina (matematica, chimie, fizica).
„Ideea recent lansata, cu un numar limitat de discipline si de ore nu e tocmai una fericita. In plus, nu trebuie sa devina o idee fixa. La curriculum pentru clasele I-IV nu ar trebui sa se umble deocamdata, dar la gimnaziu si la liceu trebuie facuta o corelare a materiilor, si pe orizontala, si pe verticala. Materiile trebuie sa aiba caracter interdisciplinar. Sa se faca un orar special, in functie de nevoile unei comunitati, IT-ul si limbile straine sa fie pe primul loc”, este de parere profesorul bucurestean Gheorghe Radulescu, citat de Evenimentul Zilei, una dintre persoanele care a lucrat la ultima reforma a curriculumului, in 1997.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.