29 iunie – Ziua Dunarii

29 iunie – Ziua Dunarii

0 245

In anul 2004, la propunerea reprezentantilor tarilor riverane, Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR) a declarat data de 29 iunie „Ziua Dunarii” – zi de celebrare a succeselor obtinute in efortul urias de a face Dunarea mai curata, zi care motiveaza si inspira actiuni viitoare pentru acest fluviu si afluentii sai.


Galati si Rousse sunt singurele doua orase din intregul bazin propuse pentru activitati de rasunet international, alaturi de 4 mari capitale riverane – Viena, Bratislava, Budapesta, Belgrad.


In fiecare an, 29 iunie (data aniversarii semnarii Conventiei Dunarii de catre ICPDR si tarile din Bazinul Dunarean) va fi o zi de sarbatoare pentru tot bazinul Dunarii. Cu aceasta ocazie toti locuitorii din regiune pot lua parte la activitati distractive si la evenimente organizate cu scopul promovarii protectiei si utilizarii durabile a resurselor fluviului.


?


„Dunarea inseamna viata”


Sarbatoarea Dunarii a fost gandita ca un moment de reamintire sau de regandire a simbolurilor pe care fluviul ar trebui sa le aiba pentru toate tarile care beneficiaza de el in mod direct. Dupa cum se spune chiar pe site-ul dedicat zilei Dunarii, „Dunarea este mai mult decat un fluviu. Dunarea inseamna viata, putere, sursa de alimentatie, apa, transport si mijloc de recrere”. Ziua Dunarii se celebreaza prin intermediul unor intalniri publice, evenimente speciale sau educationale.


?


Caravana Dunarii


In perioada 15-29 iunie 2007, Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) si Administratia Nationala „Apele Romane” (ANAR), cu sprijinul Asociatiei „Salvati Dunarea si Delta – Academia Catavencu”, organizeaza „Caravana Dunarii 2007”, o ampla actiune educativa pentru constientizarea copiilor privind importanta protejarii si conservarii ecosistemelor acvatice.


Manifestarea, ce se desfasoara in sase orase dunarene – Turnu Magurele, Corabia, Giurgiu, Orsova, Calarasi, Tulcea – precum si in Parcul National Portile de Fier, implica aproximativ 300 de elevi din unitatile de invatamant situate in aceste localitati.


Sub supravegherea profesorilor, elevii s-au deplasat pe malul Dunarii, unde, in locatii special amenajate, au avut posibilitatea sa observe cum specialistii din laboratoarele Sistemelor de Gospodarire a Apelor, din cadrul ANAR, analizeza la microscop o proba de apa. ?Cu aceasta ocazie, copiii au primit postere si brosuri educative, harti ale bazinului fluviului Dunarea, abtibilduri, tricouri si sepci.?


Actiunea se desfasoara in preambulul manifestarilor dedicate sarbatoririi Zilei Dunarii – 29 iunie 2007, organizate in tara noastra sub auspiciile Presedintiei Romaniei la Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarea.


Pana in prezent, Caravana Dunarii a traversat cinci orase ale tarii (Turnu Magurele, Corabia, Giurgiu, Orsova) urmand ca, in ziua de 29 iunie 2007, sa-si incheie traseul la Tulcea.


?


Laura Moise


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.