27 martie – Ziua Unirii Basarabiei cu România!

27 martie – Ziua Unirii Basarabiei cu România!

0 795
La 99 de ani de la unirea Basarabiei cu România, duminica la Chisinau s-a desfasurat un mare marş unionist.
Pe parcursul marsului, participantii au strigat „Trăiască, trăiască, trăiască, Moldova, Ardealul şi Ţara Românească!” şi „Unire!”.
Pe data de 27 martie 1918, Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România, dar, în iunie 1940, Rusia a anexat din nou Basarabia, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov.
Va reamintim ca anul trecut, tot in luna martie a fost constituit Sfatul Ţării doi, format din 101 membri, având responsabilitatea de a pregăti unirea Republicii Moldova cu România până în 2018.
 
Moment astral al romanilor
Sa ne reamintim, Unirea Basarabiei cu România a fost aprobată cu 86 de voturi pentru, 3 împotrivă  şi 36 abţineri şi a fost consfinţită prin următoarele cuvinte: „În numele poporului Basarabiei, Sfatul Ţării declară: Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani, din trupul vechii Moldove.
În puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama ei România. Trăiască unirea Basarabiei cu România de-a pururi şi totdeauna! Preşedintele Sfatului Ţării, Ion Inculeţ; Vice-preşedinte, Pantelimon Halippa; Secretarul Sfatului Ţării I. Buzdugan
.”
Dodon nu se dezminte
Igor Dodon a declarat intr-un interviu pentru postul rusesc de televiziune Rossia 24 ca este pentru reintroducerea obligativitatii studierii limbii ruse in scolile din Republica Moldova, potrivit gazeta.ru, citata de Agora.md.
„Sunt de parere ca trebuie sa reintoarcem studierea obligatorie a limbii ruse in scoala. Acum doi – trei ani, invatarea acestei limbi a devenit optionala”, a declarat Igor Dodon.
Potrivit presedintelui moldovean, 90 la suta dintre cetateni moldoveni vorbesc limba rusa.
„Cunoasterea limbii ruse pentru moldoveni reprezinta un avantaj foarte serios. Acesta este un avantaj asupra altor vecini de-ai nostri”, a mai spus presedintele moldovean.
In prezent, limba rusa in Republica Moldova are statut de „limba de comunicare interetnica”.

Proiect de lege pentru declararea zilei de 27 martie – Ziua Unirii Basarabiei cu România

Deputaţii Comisiei de cultură au votat, de curând în unanimitate, în favoarea proiectului de lege pentru declararea zilei de 27 martie – Ziua Unirii Basarabiei cu România ca zi de sărbătoare naţională, iniţiat de deputatul PMP Eugen Tomac. 

Proiectul de lege, care urmează să intre în plen, a primit vot favorabil din partea senatorilor, Camera Deputaţilor fiind decizională în acest sens.
El a fost depus la Parlament în legislatura trecută.Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.