27 de șefi de state și de guverne au ajuns în România,...

27 de șefi de state și de guverne au ajuns în România, cu prilejul summitului Uniunii Europene de la Sibiu

0 177

Sibiul a fost, pentru o zi, locul de întâlnire al celor mai puternici oameni din Europa. La summitul UE de la Sibiu, preşedinţi, premieri şi lideri de la Bruxelles au anunţat în România calea pe care va merge Uniunea Europeană pentru viitorii cinci ani. Totodată, liderii europeni au adoptat Declarația de la Sibiu. Declarația conține 10 puncte, 10 promisiuni față de cetățenii europeni. În primul rând, se vorbește de apărare comună, dar în același timp, liderii europeni se angajează să protejeze „modul de viață european, democrația și statul de drept”.

Momente inedite la Sibiu, după fotografia de grup a liderilor europeni prezenți la summit. Mai mulți dintre șefii de stat și de guverne, printre care și cancelarul german Angela Merkel, s-au oprit să facă o baie de mulțime printre oamenii prezenți la summit. „Cred că este un semn foarte, foarte frumos din partea sibienilor că au venit și ați văzut că liderii europeni au dorit să îi salute pe sibieni. Mi se pare un lucru extraordinar de frumos, este un lucru total spontan. Oamenii au venit de curiozitate și liderii au simțit căldura românilor care abia au așteptat să îi primească aici, în inima României. Acesta este cel mai emoționant moment din întregul summit de astăzi”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

„Este simbolic că în timpul Preşedinţiei române ne întâlnim aici, în Sibiu, de Ziua Europei (…) După 15 ani de la marea rundă de extindere a Uniuni Europene ne întâlnim aici, și vorbim despre agenda strategică a Uniunii Europene”, a spus Angela Merkel.

Şefii de stat şi guverne din statele membre UE au adoptat Declaraţia de la Sibiu cu privire la viitorul Uniunii Europene.

Declaraţia conţine zece angajamente printre care o singură Europă, uniţi la bine şi la greu, protejarea democraţiei şi a statului de drept şi apărarea unei singure Europe.

„Peste câteva săptămâni, cetăţenii europeni îşi vor alege reprezentanţii în Parlamentul European, la patruzeci de ani după exercitarea, pentru prima dată, a acestui drept fundamental. O Europă reunită în pace şi democraţie este doar una dintre numeroasele realizări. Încă de la începuturile sale, Uniunea Europeană, cu valorile şi libertăţile sale ca forţă motrice, a oferit stabilitate şi prosperitate în întreaga Europă, în interiorul graniţelor Uniunii şi dincolo de ele. De-a lungul anilor, a căpătat un rol important pe scena internaţională. Cu o populaţie care se ridică la aproximativ jumătate de miliard de cetăţeni şi o piaţă unică competitivă, Uniunea Europeană este un lider în comerţul internaţional şi conturează politica mondială”, potrivit documentului.

„Ne reafirmăm convingerea că, uniţi, suntem mai puternici în această lume tot mai neliniştită şi care prezintă tot mai multe provocări. Recunoaştem că avem responsabilitatea, ca lideri, de a face Uniunea noastră mai puternică şi de a ne crea un viitor mai bun, recunoscând totodată perspectiva europeană a altor state europene”, mai arată liderii UE, în Declaraţia de la Sibiu.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.