2500 de lei amenda pentru patronii care isi tin angajatii in frig

2500 de lei amenda pentru patronii care isi tin angajatii in frig

0 472

Ceaiuri calde, echipamente de protectie la frig si spatii pentru incalzire. Sunt drepturile pe care legea le acorda oricarui angajat care lucreaza in conditii de temperaturi scazute. Printre acestia se numara, si la Brasov, muncitorii de la salubritate, nevoiti sa isi faca meseria chiar si pe ger

Ceaiuri calde, echipamente de protectie la frig si spatii pentru incalzire. Sunt drepturile pe care legea le acorda oricarui angajat care lucreaza in conditii de temperaturi scazute. Printre acestia se numara, si la Brasov, muncitorii de la salubritate, nevoiti sa isi faca meseria chiar si pe ger. Sefii lor au luat minime masuri ca sa ii protejeze impotriva temperaturilor extreme. Patronii care nu respecta, insa, legea risca amenzi de pana la 2.500 de lei.
Angajatorii trebuie sa le asigure salariatilor conditii decente de protectie in cazul in care temperaturile exterioare coboara sub -20°C. Masurile trebuie sa fie aplicate mai ales daca temperaturile sunt corelate cu conditii de vant intens, cand indicele de racire scade sub pragul valoric de -32 de grade Celsius. Angajatii serviciilor de intretinere a cailor ferate, vanzatorii din pietele agroalimentare si muncitorii de la salubritate sunt cei mai expusi gerului in aceasta perioada.
Potrivit inspectorului sef ITM Brasov Adrian Reit, angajatorii au obligatia, pentru mentinerea starii de sanatate a lucratorilor sa asigure distributia de ceai fierbinte intre 0.5 si un l pentru fiecare persoana si pentru fiecare schimb, sa acorde pauze in microclimat corespunzator, pentru a se asigura capacitatea de refacere, de termoreglare a organismului si a echipamentului.gunoieri frig1
Operatorii de salubritate si muncitorii care se ocupa cu deszapezirea resimt si ei gradele cu minus. Salatiatii lucreaza opt ore pe zi, incepand de la 7 dimineata, in doua schimburi in centrul istoric si intervin mai ales pentru curatarea si deszapezirea trotuarelor. Cadre final cu baraca!! Pentru a se mai dezmorti, merg prin rotatie sa se incalzeasca intr-un spatiu special amenajat pentru ei.
Desi este foarte frig, angajatii spun ca s-au obisnuit de mult cu temperaturile cu minus.
Daca temperaturile extreme se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutiv, angajatorii trebuie sa reduca durata zilei de lucru sau chiar sa intrerupa lucrul colectiv. Patronii trebuie sa se asigure ca toti salariatii au efectuat examenele medicale periodice, pentru a nu risca sa dezvolte complicatii din cauza gerului. Cei care nu respecta prevederile legale risca, amenzi contraventionale din partea inspectorilor de munca cu valori cuprinse intre 1.500 si 2.500 lei.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.