24 iunie – Nasterea Sf. Ioan Botezatorul

24 iunie – Nasterea Sf. Ioan Botezatorul

0 456

In popor, aceasta zi mai este numita Sf. Ioan de Vara, Sf. Ioan; Sanziene, Snazenii; Dragaica; Ziua Soarelui; Ursina; Amutitul cucului

In aceasta luna, in ziua a douazeci si patra, pomenirea Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul. Acesta este marturisit de Hristos mai mare decat toti cei nascuti din femei si mai mult de prooroc, care a saltat in pantecele maicii sale, si a propovaduit oamenilor venirea Mantuitorului nostru, si a mers mai inainte la iad, ca sa binevesteasca invierea. Acesta a fost fecior al lui Zaharia, arhiereul si al Elisabetei, cea stearpa, fiind nascut din fagaduinta. Acesta a dezlegat tacerea tatalui sau, cand s-a nascut, si a umplut toata lumea de bucurie. Drept aceea si ingerii astazi se bucura cu oamenii, si toata lumea este plina de bucurie si de veselie. Si se face soborul lui in sfanta sa casa de rugaciune, ce este in Forachia.

?

Ce se spune in popor despre aceasta zi:

Este miezul verii. Cap de vara. E ziua cand se intoarce crangul spre iarna.

Oamenii nu lucreaza nimic, deoarece si soarele se odihneste sau lucreaza numai pana la amiaza. Se tin claci la oamenii mai saraci.

Soarele joaca pe cer sau sta in loc la amiaza; vara se intoarce spre iarna. Cine-l vede, toata vara il doare capul. Nu trebuie sa se uite la soare in acea zi. Cine a vazut soarele jucand de trei ori are sa orbeasca.

In aceasta zi, dis-de-dimineata, soarele se spala pe fata in timpul rasaritului; cine se uita la el cu atentie vede curgand apa pe jos, pe poala rasaritului, sub infatisarea unor lungi raze luminoase.

La Sanziene arde piatra in apa

Sanzeniile se tin pentru ca se jelesc pasarile ca a trecut vara.

La Dragaica, porumbul pierde graunta de la radacina de frica Gainei (Pleiadei), care rasare in aceasta zi

Dragaica face a se coace fructele si semanaturile mai repede, ferindu-le de stricaciuni si putrezire.

?Toate verdeturile de Sanziene stau un minut din cresterea lor.

Dragaica, sau Sanziana, numita in diferite zone Imparateasa, Stapana Surorilor, Regina Holdelor, Mireasa, ar umbla pe pamant sau ar pluti prin aer in ziua solstitiului de vara si s-ar desfata, cantand si dansand, impreuna cu alaiul sau nuptial format din zane fecioare si fete frumoase, peste campuri si paduri. In cetele de Dragaica, fata care joaca rolul zeitei este imbracata ca o mireasa, cu rochie alba si cununa impletita din flori.

?

Laura Moise

?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.