24 IANUARIE,PRIMA SARBATOARE NATIONALA A ROMANILOR

24 IANUARIE,
PRIMA SARBATOARE NATIONALA A ROMANILOR

1 406

Pentru a intelege extraordinarul spirit al epocii cand, prin proclamarea ca Domn (la inceput, la Iasi si apoi la Bucuresti), a colonelului Alexnadru Ioan Cuza, pilduitor peste veac ramane discursul marelui om politic european, Mihail Kogălniceanu, in fata acestei intelepte alegeri, care deschidea cu adevarat oportunitatea spre mult asteptata Unire a romanilor.

Maria Ta,

Prin instalarea ta, pe tronul lui Stefan cel Mare, s-a reinaltat ?nsasi nationalitatea romana… Alegandu-te pre tine Domn in tara noastra, noi am voit sa aratam lumii aceea ca toata tara doreste, la legi noi, om nou.
O, Doamne!, mare si frumoasa ti-este misiunea! Constitutia din 7/19 august ne insemneaza o epoca noua si Maria Ta esti chemat sa o deschizi. Fii dar omul epocei; fa ca legea sa inlocuiasca arbitrariul; fa ca legea sa fie tare; iar tu, Maria Ta, ca Domn, fii bun si bland, fii bun, mai ales pentru aceia cu care mai toti Domnii trecuti au fost nepasatori si rai.

…Fa, dar, ca domnia ta sa fie cu totul de pace si de dreptate; impaca patimile si urile dintre noi si reintroduce in mijlocul nostru stramoseasca fratie. Fii simplu, Maria Ta, fii bun, fii domn cetatean; urechea ta sa fie pururea deschisa la adevar si inchisa la minciuna si lingusire.

Porti un frumos si scump nume: numele lui Alexandru cel bun… Ca si dansul, fa, o Doamne, ca, prin dreptatea Europei, prin dezvoltarea institutiilor noastre, prin simtamintele tale patriotice, sa mai putem ajunge la acele timpuri glorioase ale natiei noastre, cand Alexandru cel Bun zicea ambasadorilor imparatului din Bizantiu ca: Romania nu are alt ocrotitor decat pe Dumnezeu si sabia sa! Sa traiesti, Maria Ta!

Iata Juramantul facut de Alexandru Ioan Cuza

În Adunarea Electiva a Moldovei in ziua de 17 ianuarie 1859:
„Jur, in numele Preasfintei Treimi si in fata tarii mele, ca voi pazi cu sfintenie drepturile si interesele Patriei, ca voi fi credincios Constitutiei, in textul si in spiritul ei, ca, in toata Domnia mea, voi priveghea la respectarea legilor pentru toti si ?n toate, uitand toata prigonirea si toata ura, iubind deopotriva pe cei ce m-au iubit si pe cei ce m-au urat, neavand inaintea ochilor mei decat binele si fericirea natiei române.

Asa Dumnezeu si compatriotii mei sa-mi fie intru ajutor!”

În cei sapte ani de domnie, Alexandru Ioan Cuza a marcat decisiv istoria formarii statului modern, o perioada dintre cele mai fecunde pentru romani. A dovedit, in primul rand, un mare patriotism si o exemplara daruire fata de popor, demne de vesnica lauda. Ca intaiul Domn al Principatelor Reunite, Alexandru Ioan Cuza a initiat si patronat un vast program de reforme structurale, ce a modificat de la temelie constructia societatii romanesti moderne in secolul XIX.

Alexandru Ioan Cuza a fost in primul rand Domnul Unirii, al neatarnarii bisericii nationale, dar și al secularizarii averilor manastiresti, al promovarii dreptului largit la vot, al desfiintarii clacii, al improprietaririi taranilor, al formarii ostirii romane si al unui invatamant modern, al europenizarii randuielilor si legilor tarii.

Intr-un cuvant, a fost pe deplin reprezentativ pentru aspirațiile societatii romanesti la vremea respectiva. Si chiar daca nu a reusit sa o realizeze, speranta independentei de stat a devenit, pe vremea domniei lui Cuza-Voda, dintr-un vis prea indepartat, o realitate cu perspectiva apropiata.

D.D.Rujan

COMENTARII

  1. Pentru ci care isi imagineaza ca „balacarind” Natia Romana si limba ce o vorbeste de multe secole sa le sunem clar: NU SUNTEM O NATIE SLIUGARNICA !
    Suntem doar o Natie condusă PROST de o clasă politică slugarnică! Cum am ajuns să fim conduși de niște politicieni slugarnici? Asta se datorează în primul rând corupției din justiție, corupției magistraților, a colegilor domniei voastre, care i-au lăsat nepedepsiți pe politicienii corupți!
    Aceștia nu mai au nicio frică de justiție, de intransigența magistraților! Lor le mai este frică doar de străini. Ei știu că mulți oameni cinstiți din România, cinstiți și naivi, își pun speranțe în intervenția democraților de la Bruxelles sau Washington, care vor veni și vor face ordine!
    Ne conduc, nemerncii, cu un dispreț total pentru noi, cei conduși, dar și față de magistrații pe care i-au corupt și față de care se știu imuni! Același dispreț îl au și față de mass media, coruptă și ea, la fel ca și justiție! inclusiv pentru calitatea celor care ne conduc! Aroganța acestora față de noi este „compensată” prin servilismul și slugărnicia cu care îi întâmpină pe toți străinii!
    Nu le e teamă decât de controlul ce poate veni de la UE sau de la NATO! Deși au început să priceapă că și funcționarii imperiali pot fi „băieți de treabă”, că pun și ei botul dacă știi cum să le câștigi încrederea și dacă nu te zgârcești ca să le devii partener. Oameni suntem cu toții, la urma urmelor! Nu?!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.