24 ianuarie 1859 – semnificații reținute de la două nume celebre, Kogalniceanu...

24 ianuarie 1859 – semnificații reținute de la două nume celebre, Kogalniceanu și Generalul Vladoianu

0 545

La data de 24 ianuarie 2017 se implinesc 158 de ani de la momentul Unirii Principatelor Romane sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza.
Alexandu Ioan Cuza a fost descendent al unei familii de dregatori moldoveni, a facut studii la Iasi, intr-un pension francez, si la Paris. A facut parte din miscare reformista din 1848 de la Iasi, fapt pentru care a fost pentru scurt timp exilat. Dupa 1850 a ocupat functii administrative si militare, functii care au fost premergatoare alegerii sale, in 1859, domn al Moldovei si al Tarii Romanesti.
Faptele istorice sunt prea bine cunoscute de toata lumea, de aceea nu vom starui acum asupra lor, dar vom incerca sa creionam cateva dintre “simtamintele” intelectualilor de la acea vreme.

Mihail Kogalniceanu

Mihail Kogalniceanu cuvanta cu doi ani inainte de unire: “Dorinta cea mare, cea mai generala, aceea hranita de toate generatiile trecute, […] este unirea Principatelor intr-un singur stat, o unire care este fireasca, legiuita si neaparata, pentru ca in Moldova si in Valahia suntem acelasi popul, omogen, identic ca nici un altul, pentru ca avem acelasi inceput, acelasi nume, aceeasi religie, aceeasi istorie, aceeasi civilizatie, aceleasi institutii, aceleasi legi si obiceiuri, aceleasi temeri si acelelasi sperante…”

BARBU Vladoianu gen. unionist - primul peimar BUC.Generalul Vladoianu relata in ziarul Timpul, la noua ani dupa unire, cum s-au petrecut evenimentele atunci: “Este adevarat ca cel dintai, care-mi facu propunerea Unirii, fu dl. Cezar Bolliac, cand veni intr-o dimineata la mine si-mi zise: “Stiu ca poti sa ma trimiti d-aici drept la inchisoare, dar iata propunerea ce am sa-ti fac: sa alegem pe Domnul Moldovei.”. Fusei frapat si-i raspunsei ca, avand cineva asemenea idei mari, nu se poate teme de inchisoare. Dupa aceea consultai pe Voda Ghica si fuse cu totul de aceasta idee. Mai in urma avu loc si intalnirea mea cu domnul Bratianu […] si de aceea l-am intrebat atunci: “Ce vreti de la mine? Care va este candidatul? Este Golescu? – nu, imi raspunse; sa alegem pe Domnul Moldovei.”

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.