23 iunie – Ziua Olimpică

23 iunie – Ziua Olimpică

0 60

Din ianuarie 1948, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a stabilit 23 iunie ca fiind „Ziua Olimpică”, pentru a marca crearea forului olimpic internaţional, la 23 iunie 1894, în Paris. In prezent, „Ziua Olimpică” este sărbătorită de sute de mii de oameni, în peste 170 de ţări, aşa cum se poate în această perioadă, marcată de pandemie, mai precis, printr-o serie de manifestări online. Această sărbătoare internaţională are drept scop promovarea idealurilor olimpice de sportivitate, respect, perseverenţă, spirit de echipă şi fair-play, iar în ultimele decenii, evenimentul a contribuit la răspândirea idealurilor olimpice în fiecare colţ al lumii.
Ziua Olimpică este ziua cand celebrăm visul baronului Pierre de Coubertin, care a început pe 23 iunie 1894 la Universitatea Sorbona din Paris. El dorea să împărtăşească lumii, valorile umane fundamentale ale sportului şi, implicit ale vieţii şi societăţii. Pierre de Coubertin (1 ianuarie 1863 2-septembrie 1937) a fost fondatorul Jocurilor Olimpice moderne. El a câştigat încet sprijin şi a fost capabil să organizeze prima Olimpiadă modernă la Atena , în 1896. El a fost membru fondator al Comitetului Olimpic Internaţional şi a fost preşedintele acestuia în perioada 1896-1925.
Viziunea lui, celebrată de Ziua Olimpică, se adresează tuturor, indiferent de vârstă sau calităţi fizice şi reuneşte astăzi milioane de oameni, din toate colţurile lumii.
Sportul ne învaţă cum să ne străduim, pentru a atinge excelenţa în tot ceea ce facem; cum să trăim în prietenie şi pace; cum să ne respectăm pe noi înşine şi pe cei din jurul nostru dar, în primul rând, ne reaminteşte de capacitatea sportului de a scoate la iveală tot ce este mai bun în noi.
A devenit o tradiţie ca „Ziua Olimpică”să fie marcată în satul turistic Șirnea, din județul Brașov, acolo unde profesorul Radu Frunteş a organizat, ani de-a rândul, numeroase evenimente culturale şi sportive, care au însoţit sărbătoarea. Acum, după un an de pauză, sărbătorirea Zilei Olimpice a fost reluată, cu numeroase manifestări cultural – sportive, la care au luat parte numeroase personalități ale sportului și nu numai.

Mai trebuie precizat că sărbătoarea din acest an este una specială, ținându-se cont de apropierea Jocurilor Olimpice de la Tokyo.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.